Hoe plant je 3 miljard bomen in 9 jaar om klimaatverandering tegen te gaan? Die ambitie heeft Europa namelijk uitgesproken en vastgelegd in de Green Deal. Dat komt neer op - 3 miljard gedeeld door 9 keer 260 8-urige werkdagen is een kleine 19.000 uur - 44 bomen per seconde, rekent columnist Bartjens voor in het Financieele Dagblad. Oeps.

Maar reken eens andersom. De EU bestaat voor iets meer dan een derde, 158 miljoen hectare, uit bos. Hoeveel bomen zijn dat? Als vuistregel geldt bij aanplant: 1 boom per 4 vierkante meter, ofwel 2.500 bomen per hectare. Dan telt de EU dus zo'n 395 miljard bomen. Op die manier bezien reikt de Europese ambitie niet verder dan de aanplant van 0,76% van het huidige aantal bomen in de Europese bossen. Moet kunnen, toch?

Een tweede vraag doet zich voor. Waar haal je al die aan te planten bomen vandaan? Nou, gewoon uit de natuur, als het aan Urgenda, Caring Farmers en MeerGroen ligt. Zij lanceren voor de tweede keer de actie Meer Bomen Nu. "Elke boom produceert jaarlijks tientallen tot duizenden zaailingen die nooit uitgroeien tot boom – ze overleven niet door te weinig licht of de bosmaaier gaat er overheen," zegt Hanneke van Ormondt van Urgenda in Het Parool. Vrijwilligers gaan, onder leiding van een boswachter, ecoloog of groenbeheerder die jonge zaailingen oogsten om die vervolgens op een betere plek een tweede kans te geven.

Vorig jaar haalde het initiatief, ondanks de coronacrisis, al een half miljoen boompjes uit de natuur (0,17 promille van de 3 miljard bomen uit de doelstelling). Dit jaar was de inschrijving voor het beoogde miljoen binnen een week volgetekend. We staan blijkbaar te trappelen om concreet een bijdrage te leveren en klimaatambitie om te zetten in klimaatactie. Gewoon in onze eigen tuin.

De bottom line luidt natuurlijk dat het allemaal hartstikke leuk, maar getalsmatig symbolisch is. Daar komt nog bij dat de Green Deal blijft voorzien in biomassa, inclusief hout uit boskap, als bron van 'duurzame' energie.

Reageer
  • Deel
Druk af