Vroeger werd je veganist omdat je tegen het eten van vlees en het 'misbruik' van dieren was. Toen was vlees eten nog een bedreiging voor het milieu en de ecosystemen op onze planeet. Veganisten moesten strijd leveren met vleeseters en zelfs met vegetariërs voor hun extreme weigering van iedere vorm van dierlijke producten.
Maar de wereld verandert.

De Australische dierenactivist en veganist Lindsay McDougall - gitarist van de punkrockgroep Frenzal Rhomb - drukt die verandering uit in een tiental alternatieve redenen om Veganist ('vego', heet dat lekker stoer bij hem) te worden in The Guardian. Hij schreef het voor al die mensen die maar niet kunnen onthouden hoe het nou ook al weer zit met duurzame landbouw of stremselvrije kaas, maar die er wel gewoon bij willen horen.

1. Mensenwelzijn nog belangrijker dan dierenwelzijn
We kennen allemaal de beelden van wreedheid tegen dieren in slachthuizen. Maar ook de werknemers in slachthuizen - met name in verre buitenlanden - hebben het zwaar. Ben je voor mensenrechten, word dan veganist.

2. Voor je gezondheid
Verschillende sportgrootheden, waaronder de voormalige cricket-aanvoerder Greg Chappell, sprinter Carl Lewis en Mr Universe bodybuilders Bill Pearl en Billy Simmonds zijn veganisten. Word net als zij - word 'vego'.

3. 'Fashion-first'
Veganisme is misschien dan nog wel een beetje 'verdacht' op dit moment, maar trends en hypes komen en gaan steeds sneller. Dus waarom niet vandaag op de vega-trein gesprongen? Je wilt immers bij de echte trendsetters horen voor het echt mainstream wordt.

4. Muzikale voorbeelden
Opvallend veel musici, ook uit de metalcore kringen, zijn veganist. McDougall noemt Allday, de rapper uit Melbourne en Jen van Ball Park Music. Als je dan toch al zo'n grote fan bent dat je je outfit eraan aanpast en regelmatig luchtgitaar speelt als was je één van hen, waarom eet je dan niet ook net als zij?

5. Antisocial network
Ben je niet zo'n etentjes-liefhebber? Wacht maar tot je begint je te laten ontvallen dat je veganistisch eet. De uitnodigingen voor feestjes en etentjes zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Of, zoals McDougall schrijft: sneller opdrogen dan een blok tempeh in de zon.

6. Obertje pesten
Veganisten lijken er wel een duivels genoegen in te scheppen obers en chefs tegen zich in het harnas te jagen. Want veganisten hebben het 'onvervreemdbare recht' om iedere onmogelijke vraag te stellen en het eten linea recta terug de keuken in te sturen als er per ongeluk boter op het superverantwoorde zuurdesembroodje is gesmeerd. Opvallen omdat jij wel weet hoe het hoort, is immers geweldig.

7. Op de boerderij
Een klassieker: kind gaat bij oom op de boerderij op bezoek. Speelt daar met een schattig lammetje, Eet daarna heerlijk vleesje en pas daarna wordt de link gelegd tussen het lammetje en het vlees. Dus bekeer je je tot de lammetjesredders van deze wereld en hoef je je nooit meer zo schuldig te voelen.

8. Allergisch
In het zuiden van de VS komt de Lone Star Tick voor. Word je door deze teek gebeten, dan kan dat leiden tot een levensbedreigende allergie voor... vlees. Ideaal om niet langer de maatschappij, de boeren, maar gewoon je eigen immuunsysteem de schuld te geven van je nieuwe 'hippe' dieet: je bent er gewoon allergisch voor. 't Is helemaal niet voor het milieu.

9. Romantiek met een flinke schep zout
Hoe breng je jezelf beter over het voetlicht als een emotioneel, gepassioneerd en zorgzaam type dan als je je zo betoont ten aanzien van dieren? Dat brengt McDougall zelfs tot de perfecte openingszin: "Ik hoop dat de voering van die hippe tas niet van leer is". Als je daar geen meisje mee kunt versieren, zijn ze je niet waard.

10. Het komt door de Band
Zie ook 4. Voor McDougall hoorde het er bij: wilde hij deel uitmaken van Frenzal Rhomb, dan moest hij veganist worden. Dus dat deed hij dan maar.

Hij besluit zijn lijstje als volgt: "Voilá. Tien bijna volledig niet-zelfingenomen excuses voor je aankomende veganisme. Los van de 'je-weet-dat-het-alleen-maar-terecht-en-natuurlijk-is' excuses van dierenwelzijn en het mileu."

Fotocredits: 'Vego and lovin'it', uitsnede, Andrew Finegan
Dit artikel afdrukken