In Zwitserland is het vanaf 1 maart verboden kreeften levend te koken. Ze moeten eerst verdoofd worden. Dat kan bijvoorbeeld door ze een stroomstoot toe te dienen. Het is ook toegestaan de hersens 'mechanisch te vernietigen'; dat kan door ze door te snijden of het dier dood te slaan. Tevens stellen de nieuwe regels eisen aan het bewaren van de nog levende dieren. Ze mogen niet meer op ijs of in ijswater bewaard en vervoerd worden.
De maatregelen zijn onderdeel van een algehele aanscherping van de Zwitserse dierenbeschermingsregels.
Zwitserland is het eerste land dat kreeften wettelijk tegen pijn beschermt, al is wetenschappelijk nog altijd niet afdoende bewezen dat de schaaldieren pijn kunnen ervaren. Het zenuwstelsel én de stofwisseling van kreeften zitten nogal anders in elkaar, waardoor "het weefsel relatief lang in leven blijft", zegt bijvoorbeeld de Nijmeegse hoogleraar Dierecologie en Fysiologie Gert Flik op de NOS. Volgens hem zitten de Zwitsers op het juiste spoor. "Ethisch gezien denk ik dat je er alles aan moet doen om iets wat lijkt op pijn te voorkomen. En dan ben ik er niet van overtuigd of het doorsnijden van de zenuwknoop in de kop een geweldige oplossing is. Het charmantste vind ik toch om een dier te verdoven voor je hem doodt."
NOS - Zwitserland verbiedt levend koken kreeften, moeten wij ook om?
De maatregelen zijn onderdeel van een algehele aanscherping van de Zwitserse dierenbeschermingsregels.
Zwitserland is het eerste land dat kreeften wettelijk tegen pijn beschermt, al is wetenschappelijk nog altijd niet afdoende bewezen dat de schaaldieren pijn kunnen ervaren. Het zenuwstelsel én de stofwisseling van kreeften zitten nogal anders in elkaar, waardoor "het weefsel relatief lang in leven blijft", zegt bijvoorbeeld de Nijmeegse hoogleraar Dierecologie en Fysiologie Gert Flik op de NOS. Volgens hem zitten de Zwitsers op het juiste spoor. "Ethisch gezien denk ik dat je er alles aan moet doen om iets wat lijkt op pijn te voorkomen. En dan ben ik er niet van overtuigd of het doorsnijden van de zenuwknoop in de kop een geweldige oplossing is. Het charmantste vind ik toch om een dier te verdoven voor je hem doodt."
Charmant? lieve help, de door mij zeer gewaardeerde Gert Flik zegt iets dat niet past bij zijn onderzoeksresultaten. Over pijn en 'stress' bij dieren. Heeft niks met 'charmant' te maken.
Wat we weten moeten als we een dier willen eten, is hoe kort we het laten lijden. Liever een duizendste seconde dan een hele.
Ik heb de indruk dat de publieke opinie hier meer kwaad doet dan goed voor t dier.
Nee ik eet niet graag kreeft. Vind er niks aan. Maar och arme, dat gehannes.
Dood doen (of dood gaan) is niet zo'n eenvoudig proces. Wanneer is een wezen dood? Wanneer is een plant dood? Sebastian Junger had in zijn boek "The Perfect Storm" een pagina of vier nodig om uit te leggen hoe een mens verdrinkt, stap na stap.
Om een mens of dier dood te verklaren, kijken we of het hart stopt, of de hersenen die niet meer reageren. Bij koudbloedige geleedpotigen werkt dat zo niet. Hersenen? Hebben ze niet. Toch niet zoals wij dat begrijpen. Zo'n dieren leven voort tot in de puntjes van hun scharen.
Kreeften zijn koudbloedige dieren. Onder de tien graden of zo, gaan ze in stand-by modus. Boven de zestien beginnen ze al stilletjes te koken. Het zijn geen tropische dieren, ze zijn niet uitgerust om warmte te trotseren. Ook een kabeljauw in een tropische lagune zou stante pede gaar worden.
Daarom is het onderdompelen in heet water een zeer efficiënte manier om een kreeft te doden. De zenuwbanen (proteïnen) van het dier worden langs alle kanten tegelijk in korte tijd gedenatureerd. Met een els of naald in de kop (kop?) zal dat niet lukken. Een stroomstoot doet ongeveer hetzelfde als heet water, behalve dat die duurder is.
Geldt het zelfde niet ook voor vissen?
Hangt er wel een beetje van af. Je hebt "stenotherme" en "eurytherme" diersoorten. De laatste kunnen heel wat verschillende temperaturen verdragen, de eerste houden zich bij één welbepaalde watertemperatuur en kunnen daar niet buiten.
Kabeljauwen leiden hun bestaan op de bodem van koude zeeën. het is daar eeuwig 4°C (mag ietsje meer zijn). De blauwvintonijn daarentegen komt voor van in de tropen tot de zeeën rond IJsland. Daarenboven is dat een vissoort die niet echt koudbloedig is. Bepaalde vissoorten hebben een lichaamstemperatuur die boven die van de omgeving ligt. Al is die temperatuur niet zo constant als bij zoogdieren.
Dieren humaniseren? Een beest is geen mens.
In natuurdocu’s hoor je de prooi nooit gillen als het wordt gepakt. En ook ziet men de roofbeesten ook niet met een priem op jacht gaan.