In de beleving van het grote publiek wel zijn vissen anders dan koeien, varkens en kippen. Ze staan verder van ons af, denken we. Ze zijn koudbloedig, tonen geen expressie, zijn glad en glibberig en voelen geen pijn. Ze leven letterlijk in een andere wereld, onder water.
Klopt dat beeld? Dat vroeg ik aan Gert Flik, hoogleraar Dierecologie en Fysiologie binnen het Institute for Water and Wetland Research van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Zou jij je eigen achterneefje opeten? We delen met de vis een voorouder. Voor Flik staat onomstotelijk vast dat vissen kunnen leren, kunnen onthouden en ook in staat zijn aangeleerd gedrag weer aan te passen. Ze ervaren angst, stress en pijn"Van dat denken moeten we af", zegt Flik. "Zou jij je eigen achterneefje opeten? We delen met de vis een voorouder ('shared ancestor'), het zijn net als wij gewervelde dieren." Flik vertelt dat vissen maar liefst 60 à 70% van alle soorten gewervelde dieren uitmaken. Het is een opvallend succesvolle groep dieren die (door een aantal genoomduplicaties in de loop der evolutie) over alle instrumenten beschikt om zich aan uiteenlopende omstandigheden aan te passen. Inclusief de overgang van water- naar land. De kwastvinnige vissen als de coelacanth die die stap maakten staan van alle vissen het dichtst bij ons. Er bestaan dan ook meer dan 35.000 soorten vissen. Mensachtigen bestaan er maar in 1 soort, de Homo Sapiens.
Is de aandacht die de Correspondent voor vissenwelzijn vraagt terecht? "Vissen hebben, net als wij, hersenen", doceert Flik. "Sterker nog, ze hebben alle basale neuronale systemen die wij ook hebben. Ze zijn alleen in een aantal opzichten minder ver ontwikkeld." Flik bestudeerde vissen, hun zenuwstelsel, reflexen en hoe de daarmee samenhangende systemen werken. Voor hem staat onomstotelijk vast dat vissen kunnen leren, kunnen onthouden en ook in staat zijn aangeleerd gedrag weer aan te passen. Ze ervaren angst, stress en pijn. "Die Urker visser heeft het dus begrepen," zegt Flik. "In het artikel staat deze zin 'Daarom trekt Ekofish relatief korte baantjes, zodat de netten niet te vol raken en de vis niet te veel geplet wordt.' Dat lijkt in eerste instantie een economische overweging, want gavere vis levert meer op. Maar het is een stress-reducerende maatregel van de bovenste plank." Uit zijn onderzoek weet Flik dat de 3 ergste dingen die een vis kan overkomen, te maken hebben met de vangst. In de eerste plaats krijgt de vis stress van het net - hoe dat precies komt, is nog onbekend, maar een net is een stressfactor van jewelste. Ten tweede houdt een vis niet van direct contact. Net als bij ons heeft een vis zenuwen dicht onder de huid. Met veel vissen in het net zitten, zorgt voor (te) veel contact en dus stress. En uiteraard is uit het water gehaald en aan de lucht blootgesteld worden een superstressor.
Met veel vissen in het net zitten, zorgt voor (te) veel contact en dus stressVerdoven van vis is dus helemaal niet van de gekke. Eigenlijk is het juist ongehoord dat we dat niet met alle vissen proberen te doen, vindt Flik. Nog gekker is het dat het welzijn van de vis geen rol lijkt te spelen bij certificeringsorganisaties of toezichthouders. Verantwoord gevangen, dat horen we graag. Maar dat 'verantwoord' gaat over arbeidsomstandigheden van de vissers, bescherming van het milieu en tegengaan van overbevissing. Toch zou het eigenlijk misschien wel op de eerste plaats moeten gaan over wat we de vis aandoen. Het zijn net als wij gewervelde dieren, die leren en voelen. Maar wie ter wereld realiseert zich dat? Ja, Louwe de Boer dus. En de andere vissers die inmiddels installaties aan boord hebben om vissen te verdoven. Dat doen ze ook, en misschien wel op de eerste plaats, omdat het hen kwalitatief mooiere fileetjes oplevert.
Flik vertelt me dat de EU regelgeving in de maak heeft die de balans zoekt tussen het welzijn van de vis, het ethisch besef van de consument en de boterham van de visser. "Als je weet dat het een gewerveld dier is, dan moet je er anders mee om gaan", besluit hij.
Ik begin maar met mezelf. De volgende keer vraag ik de visboer om verdoofde vis. Zo zet je bewustwording in gang.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het zou me niet verbazen als de nodige mensen na het zien van
"The Shape of Water" een andere kijk op speciecisme zouden krijgen.
Patrick Beert , definieer: martelen.
1Mensen en dieren willen niet martelen.
2"Pijn trachten te voorkomen geniet de voorkeur, waar mogelijk"
3Dus is er iemand tegen?
1, 2 en 3 in één zin klopt per definitie niet.
Als eenvoudig denkende boerin stel ik bij deze de volgende vraag: Wat zouden roofvissen van dit artikel vinden?
Cécile..
Ik twijfelde bij mijn laatste post of ik die ook niet aan jou had moeten richten: vanwege je laatste zin. Had/heb het idee dat de opsteller van een draad een bot in het hok gooit en toekijkt, maar had hem beter ook aan jou gericht.
Je vraagt: "..of.. (kijken) vanuit de vis vooruit naar een derivaat, de homo sapiens?"
Dat blijft per definitie een perceptie vanuit de mens, maar met het gevaar, - niet noodzakelijk misschien -, dat wanneer de mens kijkt door de ogen van een beest, je antropomorfistisch projectie pleegt. En dan verkleurt het beeld..
Ik hoef me niet voorstellen hoe vervelend het is om naar lucht te happen terwijl ik 'wanhopig?' op het dek lig te spartelen. Ik zie het, en vraag me af in hoever de reflex bij dit dier werkelijk leidt tot een lijden dat emotioneel verwerkt wordt. Daar ligt het probleem.
Misschien dat #16 Wouter het weet: als ik paling gevild en schoongemaakt heb, snij ik de paling in moten. Ze zijn dood en vrijwel nooit bewegen ze. Als ik een kwartier later zout op de moten gooi, krijgen ze spasmes, die voor kinderen er erg akelig uit zien; toen mijn dochters - toen 4 en 7 -, dat zagen, lustten ze geen paling meer.
Wat veroorzaakt de spasmen van deze stukken vis ? "Neuronaal contact met de hersen" (Flik) is er niet. Ik ben er (nog) niet achter.
Is hier sprake van 'wreedheid', of van een spierreflex die biologisch-fysisch totaal niets met pijn, laat staan pijn-beleving te maken heeft...
Benieuwd naar de reactie van Flik.
Merci voor je reactie
Mensen en dieren willen niet martelen.
"Pijn trachten te voorkomen geniet de voorkeur, waar mogelijk"
Dus is er iemand tegen?