De 67-jarige Zwitserse boer Armin Capaul wist in 18 maanden 119.626 handtekeningen te verzamelen voor een referendum. Zondag kunnen de Zwitsers zich uitspreken over de vraag of de regering extra subsidies moet geven aan boeren die hun koeien en geiten liever niet onthoornen, schrijft De Standaard.

Koeien en geiten mét hoorns hebben ruimere stallen nodig zodat ze elkaar niet verwonden. Op dit moment draagt driekwart van de koeien, en een derde van de geiten in Zwitserland geen hoorns meer, omdat het gebruikelijk is de dieren te onthoornen. Dat stuitte Armin Capaul, voorvechter van dierenrechten, tegen de borst. "De hoorns maken deel uit van de koe. De schepping heeft er zo over beslist. We hebben geen enkel recht om het fysieke aspect van die dieren te veranderen," zegt hij. Na jarenlang vruchteloze pogingen te hebben gedaan politiek draagvlak voor zijn standpunt te vinden, koos hij in 2016 voor het aanvragen van een referendum. De daarvoor benodigde 100.000 stemmen heeft hij ruim binnen, maar of zijn voorstel het gaat halen, hangt natuurlijk van het publiek af. De Zwitserse regering is tegen.

Recent nog stemden de Zwitsers in een referendum tegen voorstellen die hen lokaal, diervriendelijk en duurzaam geproduceerd maar ook duurder voedsel zouden opleveren.
De Standaard - Is een koe zonder horens wel een Zwitserse koe?
  • Deel
Druk af