In een referendum heeft 59,1% van de Zwitserse kiezers zijn steun uitgesproken voor een nieuwe klimaatwet. Zwitserland gaat zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen terugdringen en wil tegen 2050 volledig klimaatneutraal zijn. Voor de nieuwe wet maakt de Zwitserse regering de komende 10 jaar €3,3 miljard vrij.
Het nieuwe klimaatbeleid moet de gletsjers, die in een zorgwekkend tempo smelten, beschermen. Om dat te bereiken, wil de Zwitserse regering een verschuiving bewerkstelligen van afhankelijkheid van geïmporteerde olie en gas naar het gebruik van hernieuwbare bronnen. Het land importeert ongeveer driekwart van zijn energie, waarbij alle olie en aardgas uit het buitenland komt.

Hoewel vrijwel alle grote partijen in Zwitserland het voorstel al omarmden, was de rechts-nationalistische Zwitserse Volkspartij (SVP) tegen. Volgens de SVP zou het wetsvoorstel tot energietekorten leiden en de energieprijzen opdrijven.

In het referendum bleek een ruime meerderheid van 59,1% het wetsvoorstel te steunen. Voor veel Zwitsers weegt de klimaatverandering zwaarder, en mag overheidsingrijpen best wat kosten. "Klimaatverandering is voor de Zwitsers al lang geen ver-van-mijn-bedshow meer. Door het gebrek aan sneeuwval en het hoge aantal hittegolven smolten gletsjers in Zwitserland afgelopen jaar in recordtempo. Ze verloren meer dan 6% van hun volume. Zonder ingrepen die de uitstoot van broeikasgassen terugdringen, zullen de gletsjers in de Alpen tegen 2100 meer dan 80 procent van hun omvang hebben verloren, schatten wetenschappers", aldus De Standaard. Het smelten van de gletsjers heeft volgens de Wereld Meteorologische Organisatie zowel op korte als op lange termijn economische gevolgen, schrijft het FD: "bijvoorbeeld door het wegblijven van toeristen en te lage waterniveaus voor waterkrachtcentrales."

De klimaatwet voorziet in 2 miljard Zwitserse frank (€2,04 miljard) over een periode van tien jaar voor de vervanging van gas- of olieverwarmingssystemen door klimaatvriendelijke alternatieven en 1,2 miljard Zwitserse frank (€1,23 miljard) om bedrijven aan te zetten tot groene innovatie.

De vooraanstaande Zwitserse glacioloog Matthias Huss, die de terugtrekking van de gletsjers op de voet volgt, prees het "sterke signaal" van de Zwitserse bevolking en zei op Twitter dat hij "erg blij was omdat de argumenten van de klimaatwetenschappers gehoord zijn."

De opkomst bij het referendum zondag was ongeveer 42%, aldus de BBC.