Maar wat hebben ze nou veranderd in hun dieet? Zijn het de Kcal'tjes, de koolhydraten, de vetten of het de hele dag door eten?

Overgewicht is een groeiende kwaal in de landen rond de Middellandse Zee. Griekenland kampt zelfs methet hoogste percentage dikke mensen van alle EU-landen. Het alom geprezen en nagevolgde Mediterrane dieet met weinig dierlijke eiwitten en vet, en veel olijfolie, vis, groente en fruit, kan in eigen contreien op steeds minder aanhang rekenen.
FAO-econoom Josef Schmidhuber maakte onlangs zijn bevindingen over het oprukkende overgewicht openbaar. Schmidhuber concludeerde dat in de veertig jaar tot aan 2002 de dagelijkse inname van calorieën Europabreed gestegen was met 20%, maar in landen als Griekenland, Spanje en Portugal met 30%. In Griekenland lijdt momenteel zelfs 75% van de mensen aan overgewicht of obesitas, aldus de econoom.

Welvaart
De oorzaak van deze zuidelijke inhaalmanoeuvre ligt in de toenemende welvaart. In een aantal traditioneel armere landen zijn de inkomens gestegen. Dit leidt, net als bij ons, tot allerlei welvaartsontwikkelingen zoals fastfoodrestaurants, de opkomst van de supermarkt, meer eten en minder bewegen.


bron: VMT
Dit artikel afdrukken