Zowel wijzelf als de voedingsindustrie hanteren het zoutvaatje steeds minder lichtvaardig. Farmaceuten doen dat echter helemaal niet. In de bruisvarianten van pijnstillers aspirine, paracetamol en ibuprofen blijkt zoveel zout (natrium) te zitten dat we bij een volledige dosis van 8 500 mg tabletten twee keer zoveel zout binnenkrijgen als de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid - nog zonder het zout in ons eten. En al dat extra zout brengt een gezondheidsrisico met zich mee, blijkt uit onderzoek.

Wetenschappers van de Dundee University en het University College London onderzochten 1,3 miloen Britten van 1987 tot en emt 2010. Hun resultaten zijn gepubliceerd in het British Medical Journal. Het extra zout in de pijnstillers zou de kans op hartaanvallen met 16% verhogen, die op hoge bloeddruk verzevenvoudigen en het voortijdig overlijdensrisico met een kwart doen toenemen.

'Bij alle voeding die we kopen, staat duidelijk vermeld hoeveel zout het bevat, maar bij deze medicijnen die zonder voorschrift worden verkocht, is dat vreemd genoeg niet het geval’, aldus Thomas MacDonald, een van de onderzoekers, in Nieuwsblad.be.
Dit artikel afdrukken