Meteen zien of fruit goed smaakt en een goede bite heeft, door het fruit gewoon even door de scanner te halen. Dat kan dankzij het all-in-one spectral cabinet van het Wageningse Agro Food Robotics programme

Voor producenten van fruit is het heel belangrijk producten met een goede smaak af te leveren. Je kunt echter moeilijk van elke appel die je aflevert een stukje proeven. Het team van Wageningen University & Research heeft een apparaat ontwikkeld waarmee een boer (of een andere partij in de keten) zelf kan bepalen hoe goed de smaak is, zonder het fruit kapot te hoeven maken om sap of pulp te analyseren. De boer bespaart daarbij ook nog eens tijd: het apparaat scant een hele kist fruit tegelijk. Er is ook een draagbare versie voor in de boomgaard ontwikkeld.

Het all-in-one spectral cabinet is uitgerust met een near-infrared camera, licht, en software. Met deze simpele opstelling is het mogelijk te bepalen hoeveel water en suiker een vrucht bevat, maar ook hoe stevig of zoet een vrucht is.

Het apparaat is zo gebruiksvriendelijk dat iedereen het kan gebruiken. Je zet een kistje fruit in het apparaat, dat schijnt er infrarood licht op en de camera meet de reflectie van het licht. Software kan dan aan de hand van die data berekenen hoeveel suiker en water het fruit bevat. Bedrieglijk simpel, want er zit gecompliceerde artificial intelligence achter.

Het apparaat is gebruiksklaar, maar de onderzoekers sleutelen nog aan de software. Omdat fruitsoorten onderling nogal verschillen, heb je voor een appel een ander model nodig dan voor een peer.

Mogelijk kan het all-in-one spectral cabinet ook toegepast worden voor andere productgroepen. Nu moet de fruitsector enthousiast worden gemaakt voor het nieuwe apparaat. Daarom presenteert het team ontwikkelaars het komende februari op de Fruit Logistica, de grote versbeurs in Berlijn.
  • Deel
Druk af