In de Ondertussen van donderdag 7 mei vallen mij deze berichten op:

- nu het huidige seizoen van Boer zoekt Vrouw er bijna weer op zit - deze zondag is de laatste aflevering - neemt de populaire boerendatingshow een kijkje bij de boeren die afgelopen jaren hebben deelgenomen aan het televisieprogramma (AD). In 4 afleveringen gaat Yvon Jaspers langs bij boeren wiens leven sinds zij aan BzV meededen, veranderde – zij zijn bijvoorbeeld getrouwd met de liefde die ze door het programma hebben ontmoet en hebben samen een gezin gesticht. Of de boeren uit het huidige seizoen een vergelijkbaar rooskleurige toekomst tegemoet gaan, zal nog moeten blijken.

- Nederlanders willen graag zelf de controle over het stuur houden en zijn daarom geen fans van zelfrijdende auto’s. Het vertrouwen in de zichzelf besturende vierwielers is klein (Bright). De cruisecontrol is handig, maar meer uit handen geven vinden we spannend. Gek eigenlijk, want ook in het vliegtuig of in het openbaar vervoer moeten we de controle uit handen geven. Waarom zou dat bij een ontwikkeling als de zelfrijzende auto niet lukken? Zijn we bang voor een met sensoren en camera’s uitgeruste auto terwijl de buschauffeur niet eens kan zien wat er in de dode hoek van zijn spiegel gebeurd? Een kleine groep van de ondervraagden denkt daarentegen dat de zelfrijdende bolide over 15 jaar gemeengoed goed is.

- de Technische Universiteit Eindhoven heeft een dankzij een omstreden maar succesvolle proef meer vrouwen in dienst genomen (NRC). Sinds juli vorig jaar mochten in eerste instantie alleen vrouwen solliciteren op vrijkomende wetenschappelijke functies. Als na 6 maanden geen voor de functie geschikte vrouw was gevonden, werd de vacature ook opengesteld voor mannelijke kandidaten. De universiteit deed dit om te compenseren voor het hoge percentage mannen in de techniek. De maatregel heeft 35 vrouwen opgeleverd, waardoor het percentage vrouwen in vaste wetenschappelijke functies is gestegen tot 25%. Opvallend is wel dat bij de helft van de vacatures alsnog een man is aangesteld.

Minister Van Rijn (medische zorg) wil burgers meer tijd gunnen om een keuze te maken over orgaandonatie en om hun keuze te registreren (AD). Volgens de nieuwe Donorwet die op 1 juli 2020 in werking treedt, is iedereen die zich niet heeft geregistreerd automatisch orgaandonor, maar dit gaat Van Rijn iets te snel.
Net als een koolstofvoetafdruk kun je een corona-afdruk berekenen (de Volkskrant). De score zegt iets over hoe jij je houdt aan de corona-maatregelen en waar je nog op kunt verbeteren.
3D-geprint eten kan mogelijk bijdragen aan gepersonaliseerde voedingspatronen (Food Ingredients First). Een Nederlandse samenwerking tussen WUR, TNO en de TU van Eindhoven buigt zich over de vraag hoe voedselprinters op kleine schaal een bijdrage kunnen leveren aan eten met een persoonlijke smaak, textuur en voedingswaarde. Stagelopen op afstand hoeft geen probleem te zijn, bewijzen studenten op RTL. Ook Foodlog heeft op dit moment 3 stagiaires die dagelijks vanuit huis meekijken en -helpen.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken