De Zeeuwse aardappelverwerker Lamb Weston-Meijer richt daarvoor een joint-venture op met het Russische Belaya Dacha, dat groenten teelt en verwerkt (onder meer voor de quick servicemarkt) en over een eigen vastgoedpoot beschikt.

De samenwerking is er op gericht de kennis van de lokale markt van Belaya Dacha te combineren met de kennis van aardappelteelt en frietproductie van Lamb Weston-Meijer. Het Zeeuwse aardappelbedrijf levert al aan Russische klanten, maar wil met de joint-venture beter inspelen op de snelgroeiende Russische markt.

Beide partijen investeren meer dan €100 miljoen in een nieuw te bouwen fritesfabriek in Lipetsk, 450 kilometer van Moskou. De fabriek krijgt een capaciteit van 90.000 ton per jaar. Bas Alblas, CEO van Lamb Weston / Meijer: “Deze nieuwe joint venture biedt ons een unieke kans om onze positie op de Russische markt uit te breiden. Terwijl we onze belangrijke internationale klanten ondersteunen in het optimaliseren van hun eigen waardeketen, hun business laten groeien in de regio en inspelen op plaatselijke behoeften.”

De fabriek gaat aardappelen verwerken van een eigen netwerk van Russische boeren en van een eigen boerderij van de joint-venture in de Tambov-regio.
Dit artikel afdrukken