Het nut van de gestreepte huid van een zebra fascineert wetenschappers al eeuwen. Onderzoek toonde onder meer aan dat het zebra’s beschermt tegen paardenvliegen. Nieuw onderzoek suggereert dat niet alleen zebra’s maar dat ook mensen baat hebben bij een zwart met wit gestreepte huid.

Zweedse en Hongaarse onderzoekers smeerden zwarte, witte en zebragestreepte paspoppen in met insectenlijm. Na vier weken in een Hongaarse weide vol insecten en vliegen telden de onderzoekers het aantal aan de lijm gekleefde paardenvliegen. Aan de donkere poppen kleefden 10 keer zoveel bloedzuigende steekvliegen als aan de gestreepte pop. De lichte paspop trok in vergelijking met de gestreepte twee keer zoveel paardenvliegen aan.

De traditionele wit-gestreepte lichaamsschilderingen van inheemse volkeren zijn dan ook niet alleen decoratief, maar ook nuttig schrijven de onderzoekers. Ze beschermen tegen paardenvliegen en bieden daardoor ook bescherming tegen huidirritatie en door steekvliegen overgebrachte ziekten.

Ook wij kunnen onze kleding aanpassen tegen vervelende stekers. “Draag geen zwarte of donkere kleding", zegt onderzoeker Susanne Åkesson van de universiteit van Lund tegen CNN. “Je moet lichte kleuren hebben, wit of beige." Of gestreept dus.
ScienceDaily - Body-painting protects against bloodsucking insects
  • Deel
Druk af