Gelegenheidsrestaurant Zazou in Brussel is net open. Een schitterend initiatief, wat ik graag in Utrecht zou zien. Nick Trachet stuurt me zojuist de link door naar eentekst- en filmreportage van BrusselsNieuws en TVBrussel. De tekst zegt: Aan tafel zitten daklozen en armen zij aan zij met mensen die het goed hebben. Elke dag van de week serveert een Brusselse topchef een driegangenmenu. Na vrijdag gaat het restaurant weer dicht. Tvbrussel en Eén maken samen een serie over dit opmerkelijk initiatief van Julien Vrebos.

Lees de tekst, maar bekijk vooral het filmpje even. Luister goed naar wat de mensen zeggen. Nick schrijft: "Eten is niet hetzelfde als voeden. In bijgaand filmpje wordt niet één keer gepraat over wàt ze eten."

Toeval? Tussen 11:45 en 12:00h ben ik op de Nederlandse Radio 1 (VARA) de tegenhanger van Rosanne Hertzberger over haar pleidooi voor magnetron- en pakjes, zakjes en bakjes eten, dat hier uitgebreid werd behandeld naar aanleiding van de tegenpleidooien van Karin Luiten en Janneke Vreugdenhil.
Ik geloof dat ze even dacht dat ik een luddiet ben. De lezers van hier weten beter. Ik ben benieuwd of Roos, die een wetenschappelijk etenswarenonderzoeker en -ontwikkelaar is, zich de sociaal-psychologische dimensies van eten realiseert. Waarom? Omdat het een waarheid als een koe is dat als eten geen tanken is, het ook niet uitsluitend als brandstof behandeld kan worden.
Dit artikel afdrukken