Uit onderzoek door Britse wetenschappers zou blijken dat regelmatig yoghurt eten (in vergelijking met geen of weinig yoghurt eten) het risico op diabetes type 2 met 28% zou kunnen verminderen. Het onderzoek is verschenen in Diabetologia. Sowieso zou het wat vaker eten van vetarme, gefermenteerde zuivelproducten (yoghurts, kwark, kaas) het risico al met 24% doen afnemen.

Uit eerdere studies waren tegenstrijdige resultaten gekomen, waardoor de associatie tussen zuivelconsumptie en diabetes type 2 onduidelijk was. Daarom pakten de onderzoekers van de Universiteit van Cambridge het grondig aan. Op basis van de EPIC-Norfolk studie (die data bevat meer dan 25.000 personen in Norfolk) vergeleken ze wat 743 mensen - bij wie in de loop van 11 jaar diabetes type 2 was ontstaan - gedurende een week aten en dronken met de eetgegevens van 3.502 willekeurig gekozen proefpersonen.

Ze waren in staat op basis van de gegevens onderscheid te maken tussen volle en magere zuivel en de subgroepen yoghurt, kaas en melk. Na correctie voor factoren als gezondere leefstijl, opleiding, obesitas, overige eetgewoonten en energie-inname, kwam er uit de data een verband tussen de mensen die het meeste magere gefermenteerde zuivel consumeerden: zij hadden en 24% lager risico om diabetes type 2 te ontwikkelen, in vergelijking tot mensen die weinig tot geen zuivel aten. De subgroep (magere) yoghurt was zelfs te associëren met een 28% lager risico op diabetes - bij mensen die gemiddeld 4 en een halve portie van 125 gram yoghurt per week aten.

Uiteraard is het dan wel belangrijk om gewone yoghurt zonder smaakje of toegevoegde suikers te eten.
Dit artikel afdrukken