De Chinese president Xi Jinping heeft afgelopen weekend voedselzekerheid tot prioriteit bestempeld tijdens een bijeenkomst van het centrale comite van het Politburo. Hij zei dat het land het risico moet voorkomen dat het terugvalt op grootschalige honger.

Dit mag verrassend klinken, maar is het niet. Xi Jinping beseft dat het land z'n strategie moet afstemmen op het veiligstellen van de primaire productie van voedsel, naast andere primaire behoeften, zoals energie en andere grondstoffen.

Het land onderkent dat het de eigen bevolking niet kan voeden, terwijl bovendien een aanzienlijk deel van de Chinese landbouwgrond te vervuild is om voedselveilig gewassen op te verbouwen. Sindsdien heeft klimaatverandering ook in China oogsten doen mislukken. Corona en de interrupties van productie en verwerking hebben de situatie er niet beter op gemaakt.

Vooral rijst, soja en andere oliehoudende gewassen zou het land meer moeten produceren, volgens Xi Jinping. Want hoewel China de werkplaats van de wereld is, moet het land onder meer sojabonen en mais importeren. Xi Jinping ziet China bij voorkeur zelfvoorzienend worden, maar het land investeert ook al decennia - met een vooruitziende blik - in de landbouw in verschillende Afrikaanse landen.

Afrika heeft een groot onderbenut landbouwpotentieel dat Westerse landen te weinig hebben helpen ontwikkelen. China springt in dat gat. Daarnaast investeert China al jaren in de zogeheten nieuwe zijderoutes. Westerse landen zitten erbij en kijken ernaar. De EU lijkt zelfs in te zetten op een strategie die de eigen voedselzekerheid afhankelijk kan maken van andere wereldregio's volgens door groene denkers als conservatief beschouwde critici. Tot op heden levert de EU een bijdrage aan het opvullen van voedseltekorten elders in de wereld. Net als de VS en Zuid-Amerika doet de EU dat uit eigenbelang, maar speelt de Europese voedselproductie wel degelijk een rol in de wereldvoedselzekerheid zolang China zichzelf niet kan voeden en ook vele Afrikaanse landen afhankelijk zijn van voedselimporten.
  • Deel
Druk af