Ondanks de warme woorden vooraf over de 'dag na dag groeiende vriendschap', het grootse vlagvertoon en het feit dat Poetin de Chinese president Xi Jinping persoonlijk uitzwaaide, zijn analisten wereldwijd het erover eens dat de top tussen Poetin en Xi Jinping 'een muis baarde', zoals Knack het bezoek van de Chinese president aan Moskou duidt. "De asymmetrie van de Chinees-Russische relatie wordt al enige tijd steeds duidelijker", zegt Ali Wyne, analist bij adviesbureau Eurasia Group in Washington, tegen Business Insider. "En de top heeft dit laten zien."

Alle inspanningen van gastheer Poetin ten spijt, staat Rusland met lege handen terwijl de Chinezen met een rijke buit weer huiswaarts keerden. Er komen extra olie- en gaspijpleidingen van Rusland naar China, tegen prijzen die China kan bepalen. Rusland gaat voor betalingen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië voortaan de Chinese yuan gebruiken. Chinese bedrijven krijgen nieuwe mogelijkheden om de activa over te nemen van bedrijven in Rusland die door westerse bedrijven 'achtergelaten' zijn na de invasie van Oekraïne door Rusland. Rusland gaat zijn landbouwsector in de 'vervallen regio's' in het oosten openstellen voor China. Tegenover deze voor China lucratieve deals, staan geen afspraken die voor Rusland gunstig uitpakken.

"Poetin vertelt zijn volk dat hij vecht voor de soevereiniteit van Rusland. In werkelijkheid heeft hij het Kremlin verpand aan Beijing", schamperde Sam Greene, directeur van het Center for European Policy Analysis en hoogleraar aan het King's College London in een tweet.



Sinds de inval van Rusland in Oekraïne heeft China geweigerd zich aan te sluiten bij de sancties en is het land doorgegaan met het geven van diplomatieke, politieke en economische steun. Enerzijds uit eigenbelang, want zo kon China goedkoop aan Russische olie komen, anderzijds om tegenwicht te bieden aan het Westen, zegt Wyne. Ook stemde China tegen een veroordeling van het conflict door de Verenigde Naties.

Volgens Wyne is het China erom te doen zijn status als wereldmacht kracht bij te zetten. Een aanwijzing daarvoor is dat China tijdens de top met Rusland bekend maakte voor het eerst een top te zullen houden met de leiders van Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië en Tadzjikistan, aldus Knack. "Centraal-Azië is een regio waar Rusland traditioneel veel invloed heeft als bewaker van de veiligheid. Door de oorlog ziet China zijn kans om zijn invloed in de ex-Sovjetstaten uit te breiden. Het is een realiteit die Rusland knarsetandend zal moeten aanvaarden."


Dit artikel afdrukken