In de Ondertussen van vrijdag 24 april vallen mij deze berichten op:

- de natuurbranden in Nederland zijn onder controle, maar kunnen ieder moment weer opvlammen, legt de Volkskrant uit. Een van de oorzaken is de droogste april in 100 jaar (VILT). Vier jaar op rij is al het droger dan gemiddeld en met het oog op de klimaatverandering staat ons nog meer te wachten. “Vier droge jaren op rij zou op dit moment nog hoogst uitzonderlijk mogen zijn”, zegt in België Patrick Willems, hydroloog aan de KU Leuven. “De droogteperiodes zullen langer duren, maar het gaat ook heviger en intenser regenen. De winters zullen dan natter worden.” Willems signaleert dat de Belgen, omdat ze een nat klimaat gewend zijn, veel te veel water laten weglopen. "Als ons klimaat verandert, moeten wij ons aanpassen. Door spaarzaam om te springen met water. En dringend, want het is vijf voor twaalf. Anders dreigen we elke zomer ons hart te moeten vasthouden voor een watertekort".

- geen Koningsdag maar Woningsdag dit jaar, en dus ook geen vrijmarkt. Hoe kom je dan van je spullen af? Gewoon, virtueel dus. In plaats van dat je je kleedje op straat neerlegt, rol je digitaal je kleedje uit, suggereert Nu.nl. Zo'n 4 procent van de Nederlanders is van plan de digitale kleedjesmarkt te bezoeken, denkt Metronieuws. Driekwart weet overigens niet wat Woningsdag inhoudt, 16% gaat meedoen aan de digitale thuis-toost om 16.00 uur en 10% gaat meezingen met het Wilhelmus om 10.00 uur 's ochtends.

- vrouwen hoeven helemaal niet dikker te worden in de menopauze, schrijft The Conversation. Verschillende lichamelijke processen in de menopauze laten de vetmassa en dus het lichaamsgewicht groeien. Met een beetje inspanning is dat scenario te omzeilen, liet 60% van een steekproef op 7.270 Australische vrouwen zien. Hun succes blijkt gekoppeld aan veranderingen in eet- en beweeggewoonten: minder vet, minder suiker en gewoon minder eten, meer beweging én regelmatig professioneel advies bij de leefstijlverandering bleken succesfactoren. Simpel gezegd: vijf porties groenten en 10.000 stappen per dag houden ook tijdens en na de menopauze het gewicht stabiel.

In New Delhi verdwijnt de smog nu de Indiërs thuis moeten blijven (BBC). Ook in andere landen liep de luchtvervuiling opvallend terug. Maar in Duitsland is geen verbetering te zien - en dus gaan daar meteen stemmen op om de dieselverboden maar weer af te schaffen (Algemeen Dagblad).
Japan snoeit zijn bloeiende rozen om te voorkomen dat mensen ze gaan plukken (The Guardian). Dat deden eerder de Nederlandse bollentelers ook al.
Op Hawaï heeft het toeristenbureau er een nieuwe taak bij: de eilandengroep stuurt toeristen meteen naar huis als ze niet in corona-quarantaine willen, zo nodig op kosten van de staat (RTL).
Wijnmakers ontdekken de virtuele wijnproeverij via Zoom (Bloomberg). Zouden ze de kunst afgekeken hebben van Petra de Boevere die al weken digitale digitale tastings organiseert?


Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken