Dat berekenden voedingsonderzoekers van Tufts University en het Women's Hospital in Boston.

In 2013 kregen kinderen met overgewicht in New York als experiment al een ‘receptje’ voor groente en fruit op doktersvoorschrift. Over de gezondheidsgevolgen en kosteneffectiviteit van het voorschrijven van gezonde voeding zijn echter nauwelijks harde cijfers bekend omdat er geen experimenten op grote schaal zijn uitgevoerd. Beleidsmakers hebben niettemin behoefte aan de best mogelijke indicatie om experimenten zoals dat in New York onderbouwd breder geaccepteerd te krijgen.

Om een eerste cijfermatig inzicht te krijgen, werkten de onderzoekers 2 scenario’s uit die ze in een model doorrekenden. Voor die vingeroefening werden data uit een van de bekendste grote onderzoeksdatabases gehaald, de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). NHANES is geen groenten-op-recept interventiestudie, maar de data kunnen helpen om in een model te benaderen welke effecten van zo'n interventie verwacht mogen worden.

De onderzoekers stelden 2 scenario’s op. Op basis van NHANES-data van 2009 tot 2014 rekenden ze door wat er zou gebeuren als 30% van de prijs van groente en fruit gedekt zou worden door de zorgverzekering. In het 2e scenario werden niet alleen groente en fruit, maar ook volkoren granen, noten, zeevruchten en plantaardige oliën voor 30% gedekt door de verzekering.

Het eerste scenario zou 1,93 miljoen gevallen van hart- en vaatziekten per generatie kunnen voorkomen. Het tweede zou 3,28 miljoen gevallen van hartziekten en 120.000 gevallen van diabetes voorkomen.

In alle gevallen zouden de kosten met een voordeel van ruim boven de $10.000 per QALY (een maat voor het aantal jaren dat mensen ziektevrij leven), nadrukkelijk opwegen tegen de ziektekosten die zonder de 2 scenario's te verwachten zijn.

De data betroffen verzekerden bij Medicare en Medicaid, die een kwart van de Amerikaanse bevolking verzekeren.

In de VS overlijden jaarlijks 610.000 mensen als gevolg van hart- en vaatziekten. Hun ziektekosten nemen snel toe in de jaren voorafgaand aan hun dood. Hoe jonger mensen ziek worden, hoe hoger de rekening.

Op basis van hun eerste natte-vinger-cijfers vinden onderzoekers het vergoeden van groente en fruit op doktersvoorschrift een kosteneffectieve preventieve maatregel ter verbetering van de Amerikaanse volksgezondheid. Wel merken ze op dat de cijfers in de praktijk anders kunnen uitpakken.
Dit artikel afdrukken