Willy Selten, de van fraude met paardenvlees verdachte vleeshandelaar uit Oss, blijkt in België een nieuw vleesverwerkend bedrijf te hebben opgezet.

Mol
Selten is een van de hoofdverdachten in het grootscheepse paardenvleesschandaal dat in Europa de prijzen van rundvlees voor langere tijd onder zware druk heeft gezet. Terwijl het strafproces tegen hem aanstaande maart moet nog beginnen, heeft hij met zijn zoon Nick in het Belgische Mol reeds een nieuw vleeswekkend bedrijf kunnen opzetten.

Dat meldt het Brabants Dagblad. De krant legt meteen de vinger op de zere plek. De controle op fraudezaken is een nationale en geen Europese aangelegenheid. De Belgische en Nederlandse warenautoriteiten hebben elkaar hier niet van op de hoogte gesteld. Het is voor Europarlementariër Esther de Lange (CDA) reden om in Brussel opnieuw te hameren op scherpere controle.

Het Brabants Dagblad brengt het gehele Selten-dossier nog eens bij elkaar en citeert Esther de Lange: Twee jaar lang zette de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) alles op alles om Selten voor de rechter te krijgen. Toch is de warenautoriteit er niet van op de hoogte dat de vleeshandelaar zijn handel heeft voortgezet. De Lange pleit voor een internationaal register voor veroordeelde én verdachte fraudeurs in de voedselindustrie. „Ook als iemand verdacht is van fraude zouden de alarmbellen moeten rinkelen. Alle grote fraudeschandalen gaan over grenzen heen, maar de controlerende diensten niet.”

Fotocredits: Willy Selten, still, Omroep Brabant
Dit artikel afdrukken