Het blijft lastig, het ‘nieuwe wijnschrijven’. Ooit probeerde ik het, naar aanleiding van een boek van Natalie McLean. Schrijven over wijn zonder die frambozen, aardbeien, pruimen, bramen, nog wat vuursteen en kiezels en een verdwaalde natte hond. Met al dat fruit heet het op deze site wijnzeiken. Zonder moet je er echt wat aan hebben.

Dit keer komt nieuwe inspiratie voor weetjes waar je echt wat aan hebt uit België. Een jonge, vrouwelijke sommelier Hilde Jonckheere publiceerde ‘Wijn voor de Liefde, Liefde voor de Wijn’. Het concept bedacht ze niet zelf, dat deed de uitgever voor haar. Het resultaat is er niet minder leuk om. Want als je wilt weten welke wijn je nodig hebt voor een geslaagd voorspel, kun je bij Hilde (nou ja, bij dit boek dan) terecht. Ook de cadeaufles die je voor je jarige oma (yes! een zoete Coteaux du Layon) moet meenemen, staat erin, evenals een suggestie voor een lome picknick met je geliefde of een bad in wijn (neem dan bisschopswijn of sangria, aldus Hilde). Een aantal gewaagde suggesties toch ook wel. Maar wil ik nu echt weten welke wijn ‘een extra dimensie geeft aan fellatio’? En de baby zoet krijgen met een druppel Riesling Auslese gaat me ook wat ver.

Overigens vervalt ook Hilde regelmatig weer in frambozen en bessen. Maar ja, je wilt toch af en toe aangeven hoe die wijn ruikt en smaakt? Andere levensmiddelen zijn dan toch het eerste waar je aan denkt. Tenminste, zo ben ik opgevoed….

Het boek is uitstekend verzorgd, goed geïllustreerd en leest lekker weg. Een treinreis van Utrecht naar Rotterdam volstaat. En het is regelmatig lekker grinnikken. Dat de gekozen wijnen uit Belgiëkomen, mag in Nederland de pret niet drukken. De meeste tref je ook hier aan (bijvoorbeeld via de database van wijninfo.nl) en anders zijn alternatieven goed te bedenken.

Hilde Jonckheere is in Nederland waarschijnlijk helemaal niet bekend is. Ze werd nog maar 23 jaar geleden geboren. In 2003 studeerde ze af aan de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Ze werkte als sommelier in diverse restaurants en is sinds kort eigenaar van Bed & Breakfast tannine et cuisine, samen met haar partner.

Ze won diverse wedstrijden, waaronder de Young Award of Excellence van de Vereniging van Professionele Vlaamse Sommeliers. Op het Gala van de Gouden Garde in november 2008 werd zij uitgeroepen tot sommelier van het jaar.

Hilde Jonckheere, Wijn voor de liefde – Liefde voor de Wijn, Stichting Kunstboek, 112 p., isbn 978 90 5856 317 0, prijs € 17,95. Verkrijgbaar onder andere bij de uitgever.
Dit artikel afdrukken