Hoogleraar Voeding en Farmacologie Renger Witkamp ging op twitter met Foodlog, Stephan Peters van het Voedingscentrum en Foodlogreageerder Hans Koevoet het gesprek aan over zijn uitspraak dat wetenschappers zich niet in het publieke debat moeten mengen. Ze zouden dat volgens hem alleen maar verder verwarren. Daarmee zouden mensen nog verder van huis raken. Op Foodlog ontstond een andere consensus: wetenschappers moeten goed onderzoek doen, hun mond vooral niet houden en doodgewoon zeggen wat je op basis daarvan wél en vooral niet kunt beweren. Eventuele meningen moeten ze vermelden als mening en niet als feit.

Geen gelijk willen halen
Zoals uit de reeks tweets naar voren komt, blijkt Witkamp uiteindelijk te hebben willen zeggen dat wetenschap geen gelijk moet willen halen.

Wie taalgevoelig is, kan ook een heleboel zogenaamde subtext in het geprek vinden. Wetenschappelijke waarheden worden bijvoorbeeld niet sexy genoemd. Wat drukt een wetenschapper uit als hij dat zegt? Er wordt gezegd dat mensen met modder gooien naar wetenschappers die zich onsexy opstellen. Wat spreekt daaruit?

Verzoek aan onze taalgevoelige lezers met gevoel voor sexy mediawaarheden en/of juist voor wetenschap: willen jullie ons vertellen wat je in het bovenstaande leest?

Geef daarbij aan, aan welke tweets je je indrukken ontleent.

Het complete gesprek:

tweet1witkamp
tweet2witkampFotocredits: Renger Witkamp, still, WUR
Dit artikel afdrukken