In de Ondertussen van maandag 9 maart vallen mij deze berichten op:

- vandaag is de Nationale Week Zonder Vlees begonnen. Aan deze actie doen bijna 17.000 deelnemers mee. De makkelijkste manier om minder vlees te eten, is – volgens Hetkanwel – door je vlees te vervangen met ‘vegetarisch vlees’. Om de consument een handje te helpen, deed de Consumentenbond een smaaktest (Distrifood). Het resultaat: de vegetarische burger van Albert Heijn komt als ‘beste uit de test’ (rapportcijfer 7,5) en die van ALDI is de ‘beste koop’ (rapportcijfer 7,1).
Gaat Nederland door zulke acties 'van het vlees'?. Afgelopen weekend sprak Hans Dagevos van Wageningen Economic Research de verwachting uit dat vleesvervangers niet bijdragen aan vermindering van de vleesconsumptie. Wie af en toe vegavlees eet, mag van zichzelf vervolgens trakteren op nog wat extra vlees.

- op dit moment is er nog geen vaccin dat beschermt tegen het nieuwe coronavirus. Britse wetenschappers hopen daar verandering in te brengen. Voor hun klinische onderzoek zoeken zij 24 proefpersonen die zich vrijwillig willen laten besmetten met het twee varianten van het nieuwe coronavirus, zodat ze hun vaccin kunnen testen (Algemeen Dagblad). Deelnemers worden 2 weken in quarantaine geplaatst en mogen absoluut niet sporten of contact hebben met de buitenwereld. Wel mogen ze TV kijken, boeken lezen en spelletjes spelen. En wellicht straks opscheppen dat ze hebben bijgedragen aan het vaccin dat het coronavirus afwendt.

- consumenten zien liever een bruin ei dan een wit ei, omdat we het idee hebben dat bruine natuurlijker, rustieker en gezonder zijn. Toch is er een goede reden om witte eieren te kopen in plaats van bruine (The Guardian). Kippen die bruine eitjes leggen zijn doorgaans agressiever dan kippen die witte eitjes leggen. Om te voorkomen dat de kippen zichzelf of elkaar verwonden worden de snavels middels infrarood straling geamputeerd. Witte eitjes zijn dus diervriendelijker. Bovendien zijn ze beter te beschilderen; dat is straks handig met Pasen.

De nieuwe Apple Watch kan de zuurstofsaturatie in het bloed meten (Bright). Het horloge houdt voor je in de gaten wanneer het zuurstofgehalte onder de 80% komt en je gezondheid in gevaar is. Artificial intelligence en gezondheidszorg is sowieso de toekomst, als het aan gezondheidsfuturoloog Koen Kas ligt (Knack). Volgens hem doen we nu aan ziektezorg: wachten tot we ziek zijn en dan pas naar de dokter. Binnen afzienbare tijd helpt kunstmatige intelligentie ons preventief gezond te houden – we gaan van ziekenzorg naar heuse gezondheidszorg.
Een andere vorm van kunstmatige intelligentie is straks te koop voor in winkelketens. Multinational Amazon gaat licenties voor zijn Go-technologie verkopen. Met deze technologie kunnen andere retailers ook gebruik maken van het Just Walk Out-principe: gewoon de winkels uitlopen, schijnbaar zonder af te rekenen (RetailDetail).



Foodlog organiseert over twee weken een congres over digitalisering in de retailwereld. Lees hier meer!

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken