Het gaat hiernaast weer even over die bonenprofessor en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Vanwege een proeverijtje met vleesvervangers. Over die professor schreef Wouter Klootwijk onlangs een stukje waar de Vegetarische Slager, die in tot vlees vermomde bonen doet, van de week lekker lullig over twitte. Vlees moet je vervangen, want waarom zou iemand zijn eetmanieren veranderen? En je moet het als een autoverkoper aan de man brengen. Geen bonen, maar billen.

Een professor in de Nutrigenomics - de leer van het eten dat het beste bij ons past - schreef me onlangs dat het eten van een flink deel plantaardige eiwitten goed voor ons. Dr. Frank, vaak versleten voor een vlees- en zuivelfetishist, bevestigt dat. Variatie in eiwitbronnen, zeg maar bonensoorten, maakt dat nog beter. Die heb je niet in de grote productieprocessen waar die vleesvervangers uitkomen. Dat wordt weer één pot nat.

Hoezo, vraagt Wouter zich dus af. Blijf van m'n bonen af, want ze zijn heerlijk. Vervang je vlees niet, maar verander je eten. Laat je vlees staan, neem vaker bonen en je hebt ook alle eiwitten te pakken die je nodig hebt. Eet alleen op zon- of zaterdag vlees. Op donderdag bak je wat spekjes door de capucijners. En klaar is Kees. Er hoeft dan geen ingewikkelde machinerie te worden verzonnen die weer bergen CO2-equivalents uitstoot en geen afval eet zoals een varken of een kip.Wist u dat kip daarom zelfs milieuvriendelijker kan zijn dan een vleesvervanger?
Ha, maar niet dan een boon!

Vandaar de vraag, of eigenlijk een andere: wilt u uw fantastische bonenrecepten zonder of met heeeeeeel weinig vlees hier met ons delen?

Op het plaatje boven ziet u Kim Feenstra als een vega Gaga in een bilspleet jurk van vleesvervanger 'Beeter'. Helemaal hieronder ziet u een zakje kant-en-klare linzen voor luie lieden van Vivien Paille. Je hoeft er geen fluit voor te doen, en toch zijn ze in Nederland niet te koop. Wij doen nl. aan vleesvervangers, niet aan echte eiwittransitie. Daarom heb ik ze onlangs genomineerd als kandidaat 'Versmarketeer van het Jaar'. Maar nou dus recepten voor echte Doe-Het-Zelvers.

image
Dit artikel afdrukken