imageOoit verrichtte ik een onderzoekje naar het eetgedrag van Hollywoodsterren. Mijn belangrijkste methode was om een flinke stapels met (auto)biografieën bij antiquariaten en boekenmarkten aan te schaffen en die bladzijde voor bladzijde door te bladeren tot de hoofdpersoon gaat eten. Dat viel nogal tegen. Filmsterren eten in de duurste restaurants, maar het maakt kennelijk meestal te weinig indruk om te vermelden in het levensverhaal. Ze zijn eerder geobsedeerd om op gewicht te blijven dan door lekker eten. Een van de uitzonderingen was Richard Burton. In zijn dagboek noteerde hij in detail wat hij allemaal naar binnen werkt in zijn jetsetmeetings met vrienden als de Rothschildjes, ministers en collegasterren, waaronder natuurlijk zijn Elziabeth Taylor. Op een dag beschreef ook hij echter een dieet:

(9 jan.) Ik heb besloten op een mild dieet te gaan bekend als het 'dieet voor drinkende mannen' om te zien of ik geleidelijk een paar pond kan afvallen. Vanochtend in pyjama woog ik 185 pond, wat 13 stone en 3 pond is. Ik wil graag ongeveer 12 stone en 7 pond wegen. Ten behoeve van de laatste film moest ik dik zijn en ik heb nu een heel erg geprononceerd rond buikje. Ik kan er niet tegen en 't moet eraf.

(10 jan.) We lunchten laat in La Cascade, in het Bois du Bologne. Ik hield me aan mijn dieet en nam een whisky-soda voor de lunch, gevolgd door een 1/2 dozijn slakken, een steak au poivre, een salade met Franse dressing en een flink stuk kaas. Ik heb Lafitte '60 gedronken, ongeveer twee glazen, en twee of drie cognacjes na de kaas met koffie zonder suiker en room. Dit is, behalve water, alles wat ik gegeten en gedronken heb gedurende de hele dag. Vanochtend toonde de weegschaal een afname van tussen de vier en vijf pond. Ik was erg verbaasd.


bron: Melvyn Bragg, Richard Burton
Dit artikel afdrukken