De Nederlandse kranten meldden vorige week niet dat boeren uit protest hun melk in Luxemburg op straat hebben laten lopen. Hen zij het vergeven, want het was Prinsjesdag. Maar ook de internationale kranten lieten een steekje vallen.
In de Parijse burelen moet het gonzen: wat doen we als de boeren erachter komen dat we ze hebben belazerd?Voortrekken
Toen Frankrijk afgelopen zomer eerst honderden miljoenen en begin deze maand zelfs 1 miljard voor zijn boeren beschikbaar bleek te hebben gesteld, was Europa te klein. Frankrijk zou daarmee voor concurrentievervalsing tussen de landen zorgen en zijn boeren voortrekken. De EU maakte vorige duidelijk dat individuele lidstaten zelf mogen beslissen over de centjes die ze uit de centrale EU-kas krijgen. Met geen woord werd er gerept over dat miljard dat Frankrijk al zelfstandig aan zijn landbouw had toegezegd.
Terugfluiten
Dat is merkwaardig want het land dat volgens de EU slechts recht heeft op een procent of 15 uit de Europese kas, beloofde zijn eigen boeren meer dan het dubbele dat heel Europa aan het ondersteunen van de totale landbouw wil besteden. Dat is te gek, want als Franse boeren recht op zoveel steun hebben, dan hebben alle Europese boeren dat. Je zou dus ook verwachten dat Europa Parijs zou terugfluiten en dat de kranten daarover zouden schrijven.
Niets is minder waar.
Geen verruiming
EU-landbouwcommissaris Phil Hogan zei vorige week slechts dat hij de regels voor steun aan boeren niet wil verruimen. Bovendien mogen steunmaatregelen niet gerelateerd worden aan prijs of productie. Boeren mogen alleen maar geholpen worden bij het beter verkoopbaar maken van hun producten. Dat heet in Brussels jargon ondersteuning op het gebied van Gemeenschappelijke Marktordening.
Dat klusje laten Brussel en boeren uit andere landen graag in Parijs liggen.'Geen crisis'
Voor Hogan is er geen boerencrisis. Eerder zei hij met zoveel woorden de situatie in schatten als business as usual. Boeren die niet met de markt om kunnen gaan, moeten verdwijnen en niet worden geholpen. Dan blijft het immers aanmodderen.
Als dat zo is, dan krijgen de Franse boeren dus helemaal geen miljard om hun lasten te verlichten, zoals de overheid hen heeft beloofd. Vermoedelijk krijgen ze slechts gelden die de regels van de EU allang voor hen bestemd had en die voornamelijk voor die betere verkoopbaarheid moeten zorgen. Dat lost echter hun financiële problemen niet op. Er wordt in Europa teveel gemaakt. Daar zijn vooral de Franse boeren door in de problemen gekomen. Dat duurt nu al zolang dat ze geen financiële ruimte meer hebben om door te kunnen boeren. Hun vlees- en melkverwerkende industrie koopt namelijk liever goedkoop buitenlands product in om daar Franse kaas en vleeswaar van te maken.
Daarom is Frankrijk stil. De pers is vergeten naar dit puntje te vragen en blijft ook stil. Maar in de Parijse burelen moet het gonzen: wat doen we als de boeren erachter komen dat we ze hebben belazerd?
Als ze straks weer de straat opgaan, snap je nu alvast hoe dat is gekomen en waarom je er niemand over hoort. Het klusje dat nog geklaard moet worden, laten Brussel en boeren uit andere landen graag in Parijs liggen.
Fotocredits: Landbouwminister Stéphane le Foll licht steunmaatregelen aan de Franse landbouw toe, Elysée
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De som geld in Frankrijk blijft een uiterst onduidelijk onderwerp. Naar aanleiding van dit bericht kreeg ik gisteren een mail van iemand uit boerengelederen die zei ik me vergiste. Le Monde zou een analyse hebben gemaakt. Dat is echter precies dezelfde als die van begin september zoals wij die haalden uit Frankrijks financiële krant Les Echos, waar te lezen valt dat 1 miljard gedurende drie voor de boeren wordt vrijgemaakt:
Les aides versées par l'État, les régions et l'Union européenne seront portées "à 350 millions d'euros par an pendant trois ans", a dit Manuel Valls. En intégrant un effet de levier financier, cela doit permettre selon le gouvernement d'atteindre un milliard d'euros par an. Répondant à l'une des principales revendications des agriculteurs, Manuel Valls a également annoncé une "année blanche" en 2015 pour le remboursement des dettes bancaires des agriculteurs en difficulté qui en feront la demande. Les prises en charge des intérêts d'emprunt seront elles doublées pour atteindre 100 millions d'euros et les prises en charge des cotisations sociales seront triplées pour atteindre 50 millions, a-t-il indiqué. En outre, un alignement de la cotisation maladie sur le régime des indépendants permettra de réduire les charges sociales agricoles de 50 millions d'euros.
De Franse senaat heeft het vandaag over 3 miljard in drie jaar: Au mois de septembre, les agriculteurs ont obtenu du Gouvernement une « année blanche » pour les dettes bancaires, un moratoire sur les nouvelles normes environnementales et un plan d’investissement s’élevant à 3 milliards d’euros sur trois ans. Côté européen, la Commission européenne a annoncé le déblocage de 500 millions d’euros d’aide d’urgence, notamment en direction des producteurs laitiers.
Inmiddels is onder Nederlandse varkenshouders van de NVV het inzicht ontstaan dat er sprake is van overproductie. Daarin moet gesaneerd worden. De vraag is hoe je dat doet als je boeren - zoals Frankrijk nu doet hun rente- en aflossingen laat opschorten (= 'année blanche') - en dus alles in de benen houdt. Uitstel van executie heet dat, want de lasten zullen niet verdwijnen en de prijzen zullen er door het aanhoudende teveel niet door dalen.
Volgens de NVV moet er een 'herstructurering' plaatsvinden. Hoe vertelt de NVV er niet bij, maar regulering is in de EU niet haalbaar. In essentie betekent dat een patstelling waarin de overproductie wordt geconstateerd, maar niemand in staat blijkt er iets aan te doen. Uiteindelijk zal de markt dan koud zijn werk doen.