Wasmachines blijken een grote bijdrage te leveren aan de hoeveelheid plastic in de oceanen. Bij iedere wasbeurt van kleding gemaakt van polyester, nylon of fleece spoelen miljoenen minuscule plastic vezels met het afvalwater weg. Dit blijkt uit Europees onderzoek. De deeltjes zijn zo klein dat ze niet door waterzuiveringsbedrijven uit het water worden gefilterd. Deze vezels belanden daardoor in het oppervlaktewater en uiteindelijk in de oceaan en in de voedselketen.

Zonder tegenmaatregelen zit er over 10 jaar op iedere 3 ton vis 1 ton plastic in de oceanen.

'International Ocean Clean Wash'
De Plastic Soup Foundation en G-Star maakten deze week in een persbericht bekend hun krachten te bundelen. Zij roepen kleding- en wasmachinefabrikanten op mee te doen met de International Ocean Clean Wash en innovatieve oplossingen te bedenken om de uitspoeling van plastic microvezels te verminderen. Het Spaanse onderzoekscentrum LEITAT zal de ingezonden oplossingen testen. De eerste oplossingen, zoals garens die minder vezels afgeven of betere wasmachinefilters, zullen naar verwachting in 2017 gepresenteerd worden.

G-Star begint alvast door de 10% polyestergarens in zijn kleding te vervangen door garens die gemaakt zijn van oceaanplastic.
Dit artikel afdrukken