Vanaf vandaag stijgen de temperaturen in zowel Frankrijk als Nederland. Het kan hier net zo warm worden als in Marokko in deze tijd van het jaar. In Frankrijk zal de 40 graden worden aangetikt en zelfs overschreden.

Volgens de Franse klimatoloog en gletsjerkundige Jean Jouzel is de warmtegolf een direct effect van global warming als gevolg van de gestegen concentratie aan CO2 in de atmosfeer.

Volgens Jouzel zullen in de toekomst nog hogere pieken worden bereikt als de mensheid er niet slaagt binnen de normen van het Parijse klimaatakkoord te blijven. Dan zou 8-10 graden boven normaal in combinatie met extreme droogte en een flink aantal zomerse doden normaal worden.

Frankrijk vreest dit jaar een herhaling van 2003, een extreem warm jaar waarin doden vielen in de steden als gevolg van de warmte. Het publiek hield destijds de staat verantwoordelijk voor de 15.000 warmte-doden die in de zomer vielen (een bovengemiddelde sterfte van 55%). Volgens Jouzel is de Franse staat inmiddels veel beter voorbereid. In heel Europa vielen als gevolg van de warme zomer van 2003 naar schatting tussen de 60.000 en 70.000 extra doden.

In Nederland zal de warmtegolf meevallen volgens weervrouw en klimaatactivist Helga van Leur.


FranceTVinfo - Fortes chaleurs : "Ces périodes caniculaires sont vraiment liées au réchauffement climatique", assure le climatologue Jean Jouzel
Reageer
  • Deel
Druk af