0
Fotocredits: 'Moutarde de Dijon, Maille', Arnaud 25, Wikimedia

FlashWaar haalt Dijon de mosterd?

Wie kent 't niet, de wereldberoemde Dijon-mosterd? Na zout en peper is mosterd de meest gebruikte smaakmaker ter wereld. Mosterdproducent Maille (een dochter van Unilever) maakte er zelfs een begerenswaardig luxe-product van.

Maar tot grote schrik van de Fransen, voor wie mosterd een dagelijkse levensbehoefte is, raken de mosterdschappen snel leeg. Er is een tekort aan mosterdzaad. Dat halen de Franse mosterdmakers normaliter uit Canada (maar: oogst mislukt door recordhittegolf), eigen land (maar: oogst gehalveerd door natte winter en koud voorjaar), óf Rusland en Oekraïne (maar: export stilgelegd door oorlog).

Als gevolg van die drie 'maars' zijn de inkoopprijzen voor mosterdzaad inmiddels verzesvoudigd. In Nederland is geen sprake van een tekort, aldus fabrikant Marne mosterd die - ondanks de Frans klinkende naam - gewoon uit Groningen komt. Maar Marne kan dan ook terugvallen op alle kleuren mosterdzaad, waar voor Dijonmosterd alleen bruin en zwart zaad toegestaan zijn.

The Guardian - French dijon mustard supply hit by climate and rising costs, say producers, 29 mei 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.