Het vlees dat de consument bij de Keurslager koopt, hoeft namelijk niet van dieren afkomstig te zijn die een goed leven hebben gehad. 'Iedere aangesloten slager mag zelf bepalen welk vlees hij verkoopt. De overkoepelende Vereniging van Keurslagers stelt namelijk geen aanvullende eisen aan dierenwelzijn', zegt Wakker Dier in Het Parool. Dat doet de Vereniging overigens wel voor de Keurslagers die het Keurklassecertificaat willen voeren.
Verbazing
De Vereniging van Keurslagers reageert verbaasd op de campagne. Want hoewel Wakker Dier - in sommige gevallen - wel gelijk heeft, doet de campagne veel ambachtelijke slagers die bewust bezig zijn met voedselveiligheid, milieu en dierwelzijn, geen recht. "De campagne verbaast ons, ook al omdat Wakker Dier weet dat ambachtelijke slagers keurmerken zoals Beter Leven van de Dierenbescherming niet kan voeren omdat zij geen voorverpakt vlees verkopen. De klant heeft de keuze bij de slager en kan vragen om verantwoord vlees", stelt een woordvoerder van de Vereniging.
'Vraag er de slager om'
Ook Wakker Dier raadt de consument aan de Keurslager expliciet om vlees met een welzijnskeurmerk te vragen, als hij er zeker van wil zijn geen stukje ploffer of industrievarken in huis te halen. Maar hoe weet je dat zeker, als er geen sticker op het onverpakte vlees zit?
Wie verpakt het zekere voor het onzekere neemt, is betaalbaar en OK uit bij de Jumbo.
Fotocredits: Jos Dielis
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jan #7 Ook al is het een tijdje geleden toch nog even een reactie. Ook al omdat ik net terug ben uit Turkije waar ik ook nog langs wat veebedrijfjes geweest ben.
Hoeveel koeien er in de stal blijven zal toch mede afhankelijk zijn van de kwaliteit van de stal. Maar als ik jou verhaal lees weet ik niet hoe die situatie is. Het komt mij eigenlijk over als een normale stal die niet open blijft als de koeien het land in gaan. Maar eigenlijk maakt het allemaal niet uit hoe we het hier doen als ik het vergelijk met andere landen. Wij hebben dan eigenlijk een van de beste dierenwelzijn landbouw. Dat moet veel meer doordringen bij iedereen. Op dierenwelzijn winnen wij het van (bijna) iedereen.
#5 Rob : Duimpje met toch een vraag: "Sterker nog, veel koeien die de keus hebben blijven een groot deel van de dag binnen. Hoe weet je dat ....? Ik woon naast een stel boeren : Voorjaar en zomers ..trekken ze smorgens vroeg naar buiten helemaal naar achteren van het land , Om ca 18:00 zie je de hele kudde terug gaan naar de schuur om gemolken te worden..
De enigste slager die de boel bedonderd is de vegetarische slager, hij zegt slager te zijn maar verkoopt alleen maar groenteburgers, zulke mensen noemen we een groenteboer.
Dick. Het is niet zozeer twijfel. Vergelijk het met het volgende. Als ik vlees koop ga ik naar een slager. Als ik vraag om een goede biefstuk dan krijg ik die. Met of zonder keurmerk. Het gaat mij om de kwaliteit. Een goede slager weet wat kwaliteit is. Bij voorverpakt vlees weet je niet wat je koopt, alleen dat er een sticker op zit met de woorden kwaliteit uit Argentinië. Is het dan kwaliteit? Dat weet je nooit. Zo is het met dieren welzijn ook. Een koe die veel binnen staat hoeft niet per definitie een slecht leven te hebben. Sterker nog, veel koeien die de keus hebben blijven een groot deel van de dag binnen.
Rob, waar zit de twijfel die uit jouw 'ja ja' spreekt?