Ruim 200 jaar gold voor de Parijse bakkers een verplichte 'vakantiespreiding'. Die stelde de broodvoorziening veilig van Parijzenaars die niet in augustus op vakantie gaan en toeristen die er dan juist wel zijn. Sinds 3 jaar is de het systeem van 'réquisitions estivales', verplichte zomeropening, afgeschaft. Hoe kom je in Parijs nu aan je dagelijkse ambachtelijke croissantje en baguette?

Parijse bakkers maken op basis van vrijwilligheid onderling afspraken over wie wanneer op vakantie gaat, schrijft Le Figaro. Dat is nodig omdat naar schatting 75% van de bakkers in augustus sluit. De bakkers stemmen via de website van hun interprofessionele organisatie hun vakanties af. Die ene bakker per quartier die open blijft, opent dan ook nog eens 7 dagen per week. Dat mag in weerwil van het ook in Parijs geldende decreet dat een iedere bakker verplicht één wekelijkse rustdag moet nemen.
Natuurlijk kun je bij iedere super brood en gebak kopen, maar dit is Parijs. Daar speelt de ambachtelijke bakker nog een rol van betekenis omdat stokbrood nu eenmaal veroudert waar je bij staat en bij voorkeur vers wordt gegeten.
Le Figaro - À Paris, les boulangers tentent de gérer le casse-tête des congés estivaux
  • Deel
Druk af