Hij heeft het vol trots op zijn website en winkel staan: in 2014 werd de 'baguette tradition' van Stéphane Cazenave verkozen tot het beste stokbrood van Frankrijk. Maar nu moet hij voor de rechter verschijnen, omdat hij zijn bekroonde brood alle dagen van de week verkoopt. En dat mag niet, in Les Landes.

Stéphane Cazenave heeft sinds drie jaar een winkel in Saint-Paul-lès-Dax, in het departement Les Landes. Zijn winkel is 7 dagen per week open en hij heeft 22 werknemers in dienst, die uiteraard wel 2 dagen per week vrij hebben.

Voor de rechter
Sinds 25 maart 1999 is in Les Landes een decreet van kracht dat 'alle bedrijven, delen van bedrijven, opslagplaatsen, ambachtelijke of industriële producenten, met of zonder vaste werkplaats, met of zonder personeel, die als hoofd- of nevenactiviteit brood maken, verkopen of bezorgen' één dag per week voor het publiek gesloten zullen zijn. De baas mag zelf kiezen welke dag dat is, dat dan nog wel.

Cazevane is 'betrapt' door de inspectie en moet voor de rechter verschijnen. Hij is hevig verontwaardigd. "Ze doen alsof ik een boef ben, terwijl ik gewoon wil werken. Volgens mij is werken in Frankrijk toch geen misdrijf", citeert Le Figaro. Hij schat dat de verplichte dag sluiting hem 250.000 euro gaat kosten, en verschillende van zijn werknemers hun baan.

Zinloze regelgeving
In Les Landes heeft zich inmiddels als een collectief van bakkers gevormd dat op korte termijn om de tafel wil met de prefect.

Het probleem? De wetgever probeert ambachtelijke bakkers - die dagelijks vroeg op moeten en hard werken - te beschermen tegen zichzelf, maar als een bakker zijn zaken goed weet te organiseren zorgt dat voor zinloze en zelfs kwalijke regelgeving.

Fotocredits: David Loong
Dit artikel afdrukken