Eieren
Nog steeds krijgen zwangere vrouwen, jonge kinderen en ouderen - ook in Nederland - het advies geen rauw of zachtgekookt ei te eten, en over het snoepen van het cakebeslag zijn hele volksstammen het met elkaar oneens. Feit is dat Groot-Brittannië in 1998 het vaccineren van legkippen tegen salmonella invoerde, en dat er vorig jaar nog maar 229 besmettingen gemeld zijn. In Nederland, zo meldt het Voedingscentrum, zijn dankzij continue preventieve controles nog maar 3 op de 10.000 eieren met salmonella besmet.
Voedselvergiftiging van plantaardige oorsprong
Er zijn tegenwoordig heel andere bronnen van voedselvergiftiging - waar mensen zich veel minder of zelfs helemaal niet van bewust zijn. Vooral dat voedsel van plantaardige oorsprong voor problemen kan zorgen, is nog een grote onbekende. Maar de EHEC-uitbraak van 2011 vond toch echt z'n oorsprong in door (uit mensendarmen afkomstige) E.coli besmet fenegriekzaad. En recent zijn er uitbraken geweest waar mensen ziek zijn geworden - of zelfs overleden - van waterkers, selderij, pindakaas en cantaloupe meloenen, schrijft BBC News Health. In principe kunnen alle in de volle grond geteelde producten gevaarlijke bacteriën bevatten. Aarde is immers een medium dat krioelt van de microben. Ook kunnen er via het irrigatiewater vervelende beestjes in de groenten terecht komen. En wat te denken van de dierlijke meststoffen? Je moet dus echt niet alleen oppassen voor producten van dierlijke oorsprong.
Rijst, pasta, couscous
En er is nog een andere 'gevaarlijke' categorie waar vrijwel niemand zich van bewust is. Rijst, pasta en couscous: zetmeelhoudende voedingsmiddelen die veel vocht bevatten. Hoe vaak komt het niet voor dat je een restje overhoudt en dat een volgende dag verwerkt in een salade of even opbakt? In rijst kan echter Bacillus cereus voorkomen, een bacterie die prima tegen hitte kan. De sporen van deze bacterie overleven dus het kookproces en kunnen tijdens het afkoelen volop kiemen, vooral als dat afkoelen (te) geleidelijk gaat.
Hoe kun je voedselvergiftiging voorkomen? De bekende adviezen: wassen van je handen, wassen van snijplanken en messen, wassen van groenten - ook voordat je gaat schillen. Goed, door en door verhitten en áls je wat overhoudt, dat zo snel mogelijk koelen. Je zachtgekookte eitje kun je echter met een gerust hart blijven eten. In de keuken loeren veel grotere en onvermoede gevaren.
Fotocredits: 'A raw egg', Taro Yamamoto
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog