Kris Gunnars, een Amerikaanse voedingsdeskundige, zet op eat local grown zes redenen en grafieken op een rijtje die wat hem betreft aantonen dat een vetarm dieet geen goed idee is.

1. In Europa blijkt het risico op een hartaandoening het laagst in de landen waar mensen de meeste verzadigde vetten eten. Dat je eerder hart- en vaatziekten zou krijgen bij een dieet dat rijk is aan verzadigde vetten, noemt Gunnars een mythe (1).

figuur 1


2. Het begin van de obesitasepidemie in de VS blijkt vrijwel samen te vallen met het moment waarop dat de 'eet weinig vet'-voedingsrichtlijnen officieel uitkwamen: 1977. Vanaf dat moment gingen mensen vet mijden, en verschoof de balans naar eten met meer koolhydraten (suiker) (2).

figuur 2


Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


3. Een dieet met veel vet maar weinig koolhydraten zorgt voor beduidend meer gewichtsverlies dan een vetarm dieet. Ook andere gezondheidsfactoren verbeteren bij een koolhydraatbeperkt dieet (3).

figuur 3


4. Welvaartsziekten - hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes - namen pas in de 20e eeuw epidemische vormen aan. Uit de volgende grafiek valt te lezen dat we in die tijd steeds meer plantaardige en transvetten zijn gaan eten, ter vervanging van boter en dierlijke vetten (4).

figuur 4


5. Mensen namen de voedingsrichtlijnen ter harte en minderden hun consumptie van rood vlees en volle zuivelproducten, ten gunste van mager wit vlees en magere zuivel. Het hield de obesitasepidemie niet tegen. Integendeel. Die kwam juist op in dezelfde tijd als deze verschuiving in eetgewoonten (5).

figuur 5


6. In "The Framingham Heart Study" neemt het aantal gevallen van hartaandoeningen toe naarmate mensen 'gezonde' boter vervangen door 'giftige margarine' (6).

figuur 6


Heeft Gunnars gelijk, of kan iedereen met een beetje googelen wel een plaatje of onderzoek vinden dat zijn gelijk bewijst?


(1) Data from: Hoenselaar R. Further response from Hoenselaar. British Journal of Nutrition, 2012.
(2) Source: National Center for Health Statistics (US). Health, United States, 2008: With Special Feature on the Health of Young Adults. Hyattsville (MD): National Center for Health Statistics (US); 2009 Mar. Chartbook.
(3) Source: Brehm BJ, et al. A randomized trial comparing a very low carbohydrate diet and a calorie-restricted low fat diet on body weight and cardiovascular risk factors in healthy women. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2003.
(4) Source: Dr. Stephan Guyenet. The American Diet. 2012.
(5) Source: Hu FB, et al. Trends in the Incidence of Coronary Heart Disease and Changes in Diet and Lifestyle in Women. The New England Journal of Medicine, 2000.
(6) Source: Gillman MW, et al. Margarine intake and subsequent coronary heart disease in men. Epidemiology, 1997. Photo source: Whole Health Source.


Fotocredits: 'beurre', uitsnede, Michelle@TNS
Dit artikel afdrukken