“Voedsel is een uiterst controversieel onderwerp. Verkiezingscampagnes doen er alles aan om zulke onderwerpen buiten de deur te houden", dat zegt Marion Nestle, hoogleraar Nutrition, Food Studies, and Public Health aan de New York University. Ze licht haar standpunt nader toe.

SNAP
In de VS heeft 1 op de 6 inwoners dagelijks met honger te maken. In iedere staat komt voedselonzekerheid voor, en meer dan 45 miljoen Amerikanen (totaal: ruim 320 miljoen) zijn afhankelijk van voedselbonnen om te eten te hebben. Toch is er sinds de Tweede Wereldoorlog, in de VS geen sprake meer is van voedselschaarste.

GMO
Amerikanen zouden zich druk maken over het feit dat meer dan 75% van het bewerkte voedsel in de supermarktschappen - van frisdrank tot soep, crackers tot sauzen - genetisch gemodificeerde ingrediënten bevatten. 92% van de Amerikanen zou inmiddels voorstander zijn van etikettering van GMO-ingrediënten.

"Mensen staan over het algemeen huiverig tegenover GMO's, en veel van die angst is terecht. Ik denk dat bedrijven door winstbejag gedreven worden, en vaak druisen hun motieven lijnrecht tegen de volksgezondheid in. GMO's kunnen in veel gevallen een belangrijke bijdrage leveren aan onze voedselvoorziening, maar ze kunnen ook ontmoedigend en afschrikwekkend zijn door hun gebrek aan transparantie en informatie." Dat zegt Charles Platkin, Executive Director aan het NYC Food Policy Center van Hunter College.

Nestle en Platkin lijken te willen zeggen dat het denken over voedsel niet te verdelen is in standpunten die Republikeins of Democratisch zijn, maar juist kunnen leiden tot nieuwe vormen van politiek. Daarom worden ze vermeden.
Dit artikel afdrukken