Met de opschortingen reageert China op de vrees dat het SARS-CoV-2-virus zich via voedsel zou verspreiden. In het geval van de zalm zou een besmet hakblok op de voedselmarkt in Beijing de oorzaak zijn van de nieuwe uitbraak die daar de kop op stak. En Tyson kwam zelf naar buiten met het bericht dat medewerkers in de kippenslachterij met Covid-19 besmet waren. Net als in talloze andere vleesverwerkende bedrijven wereldwijd - gisteren nog voerde de deelstaat Nordrein-Westfalen een regionale lockdown in rondom de Tönnies-vestiging in Gütersloh.

Het lijkt erop dat China de schuld vooral bij importvoedsel zoekt. Het land heeft het testen van importvoedsel flink opgeschroefd. Tussen 11 en 17 juni werden in Tianjin, de belangrijkste haven voor Beijing, maar liefst 30.000 monsters genomen van geïmporteerd vlees, zeevruchten, groente en fruit. Im- en exporteurs maken zich wereldwijd zorgen dat de voedselketen verstoord raakt.

Politiek spelletje?
Tot op heden is er geen enkel bewijs gevonden dat Covid-19 zich via voedsel verspreid. Maar toch. De gouverneur van Arkansas, Asa Hutchinson, formuleerde het zo op Associated Press: "Ik weet niet of China een politiek spelletje speelt of dat er gewoon sprake is van een slecht besluit." Feit is dat er verder niets bekend is over hóe China test. Als ze met een 'nucleic acid test' werken, die viraal DNA kan ontdekken, wil dat nog niet zeggen dat die virusdeeltjes het virus nog kunnen verspreiden.

Volgens de Amerikaanse hoogleraar voedselveiligheid Martin Wiedmann, Cornell University, "is er geen sprake van een voedselveiligheidsissue." Hoe je het ook wendt of keert, het is hoogst onwaarschijnlijk dat een virus op de verpakking de reis van een Amerikaanse fabriek naar een openluchtmarkt in Beijing overleeft en daar mensen infecteert. "Covid-19 gaat van mens op mens over," zegt Wiedmann. "Bij een uitbraak zoals die in Beijing is er sprake van mens-op-mens-besmetting. Je krijgt geen 200 zieken van een of ander importvoedsel."

Handelsoorlog
Het is dan ook waarschijnlijker dat China de importverboden inzet als een handelsoorlog-wapen. Zonder dat er heffingen of importtarieven aan te pas komen. Zo zegt Jeff Moon, voormalig handelsgezant voor China, dat China de VS er fijntjes op wijst dat het wel belangrijk is dat China Amerikaans vlees blijft kopen. "China kan dit verbod handhaven zolang het dat wil of, als het denkt dat het nuttig en passend is, het morgen opheffen."

Zondebok
Er is nog een andere mogelijkheid. Met de specifieke importverboden wil China de verdenking wegnemen dat het land zijn test- en tracing-zaakjes niet op orde heeft, aldus The Counter. En tevens dat China de nieuwe uitbraak in Beijing aan zichzelf te wijten heeft. Dat kun je doen door een zondebok aan te wijzen. In dit geval Tyson-vestiging P5842.
Dit artikel afdrukken