De autoriteiten in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben in de regio Gütersloh de versoepeling van de lockdown teruggedraaid. In de regio wonen bijna 370.000 mensen.

Reden voor het opnieuw instellen van de lockdown is de corona-uitbraak bij de vestiging van vleesverwerker Tönnies in Gütersloh. Bij inmiddels 1.550 medewerkers van het slachthuis is vastgesteld dat zij met Sars-CoV-2 besmet zijn. Alle 7.000 medewerkers zijn sinds vorige week al in quarantaine.

Voor de inwoners van Gütersloh geldt de komende week opnieuw een strikte lockdown. Ze mogen een week lang alleen met huisgenoten of één ander persoon op straat komen. Sporten in afgesloten ruimtes en culturele evenementen zijn verboden. Bioscopen, sportscholen en horeca moeten dicht. De autoriteiten sturen ook 300 agenten naar de regio om de lockdownmaatregelen te handhaven, plus tolken. Onder de Tönnies-medewerkers zijn veel Polen, Roemenen en Bulgaren.

In de quarantaineweek zal "heel massaal" getest gaan worden, "zodat duidelijk wordt waar die besmetting zit. Zit het vooral bij personeel van de vleesverwerker of echt al in de gemeenschap?", aldus de NOS. Noordrijn-Westfalen is voornemens alle kosten op Tönnies te zullen verhalen. Of het bedrijf - de grootste slachter van de EU - dat overleeft is maar de vraag. Uiteraard moet ook de vraag gesteld worden of de aansprakelijkheid waar de autoriteiten van uitgaan houdt voor de rechter.

De zuidelijke deelstaat Beieren neemt geen enkel risico: hotels en andere overnachtingsmogelijkheden mogen geen gasten uit Gütersloh toelaten.
NOS - Na brandhaard bij Duitse vleesverwerker hele regio in lockdown
  • Deel
Druk af