Alle zevenduizend medewerkers van Tönnies in Rheda-Wiedenbrück, Duitslands grootste slacht- en vleesverwerkingsbedrijf, zijn sinds vrijdag in quarantaine. Dat geldt ook voor de kleurrijke directeur-eigenaar Clemens Tönnies. Ruim 1.000 personeelsleden blijken besmet. Het volledige personeel wordt de komende dagen getest. Het regionale crisisteam uit de Landeskreis Gütersloh, ongeveer een uur rijden met de auto vanuit Enschede, wordt door militairen bijgestaan bij het doen van tests en handhaven van de quarantaine. Vrijdag werd al duidelijk dat het besmettingspercentage per geteste persoon op 80% ligt.

Net als in de Nederlandse vleesindustrie werken ook bij Tönnies vooral "Oost-Europese arbeidsmigranten die via detacheringsfirma’s worden geworven en gehuisvest in overvolle, vaak onhygiënische panden", schrijft de Volkskrant.

Volgens minister-president Armin Laschet (CDU) van Noordrijn-Westfalen is sprake van een ‘groot pandemiegevaar’. Hij zal opnieuw een lockdown voor de hele regio instellen, zodra er aanwijzingen zijn dat het virus ook buiten Tönnies om zich heen grijpt. De plaatselijke bevolking reageert ontzet en boos op dat nieuws.

Clemens Tönnies, die bekend staat om zijn harde en vaak foute humor, zei in het Duitse nieuws dat deze nieuwe ontwikkelingen zijn bedrijf definitief veranderen. "Zo kunnen we niet verdergaan; wij zullen de branche veranderen." Het bedrijf wordt in de media al veel langer veroordeeld omdat het slechte arbeidsomstandigheden zou bieden en wegloopt voor de plicht daar wat aan te doen. De autoriteiten zeggen dat ze 'nul vertrouwen' in Tönnies hebben omdat het bedrijf alle regels aan zijn laars zou lappen en zelfs de woonadressen van medewerkers niet wilde delen. Volgens 'der Clemens' mag dat wettelijk gezien niet en is hij afhankelijk van de uitzend- en detacheringsbureaus die een belangrijk deel van zijn personeel leveren. De medewerkers blijken tot ver buiten de Kreis van de slachterij in Rheda blijken te logeren en vormen daarmee een breder verspreide infectiehaard.

Inmiddels roepen milieuverenigingen de deelstaatregering van Sachsen-Anhalt op om de medewerkers van het slachthuis van Tönnies in Weißenfels volledig te testen. Een maand geleden werd de helft van het personeelsbestand getest; niemand werd toen positief bevonden. Omdat er medewerkers tussen de slachthuizen worden uitgewisseld en het weinig waarschijnlijk is dat de arbeidsomstandigheden anders zijn, vrezen de verenigingen dat ook in Weißenfels besmettingen zullen worden geconstateerd. Medewerkers die na 5 juni op de lokatie Rheda-Wiedenbrück mogen van de autoriteiten tot 3 juli niet meer in Weißenfels werken.

Mitteldeutscher Rundfunk - Nach Corona-Ausbruch bei Tönnies in NRW: Erneute Tests in Weißenfels gefordert | MDR.DE
Reageer
  • Deel
Druk af