Er is de laatste dagen nogal het een en ander te doen in de vakbladen van de horeca over waardebepaling van de dienstverlening achteraf. Ik zie het in de twitter community ook veel voorbijkomen.
Hoe denken foodloggers hierover?

Martijn Aslander, expert op het gebied van waardepaling achteraf, juicht het toepassen dit systeem in de horeca toe. Aslander roept op om te experimenteren met prijsmethodes in de horeca en stelt dat er bij de juiste toepassing er van, niet tegen te concurreren valt.Martijn Aslander reageert desgevraagd op het idee van horecabedrijf Hof van Alkmaar om gasten zelf de prijs van een diner te laten bepalen. ‘Het is kul om te denken dat een hap eten voor iedereen evenveel waard is. Het is daarom de moeite waard om er mee te experimenteren. Wat wel belangrijk is, is dat je jezelf de vraag stelt: ben ik ondernemer om geld te verdienen of wil ik het gasten naar de zin maken’, aldus Aslander.

Waarde creëren
De veelgevraagde spreker ziet het als een kans om gasten zelf de prijs te laten bepalen. ‘Omdat je leert van iets wat je nog niet wist. Maar je moet het de gast wel goed uitleggen. Je kunt bijvoorbeeld de kostprijs noemen of een minimumbedrag afspreken. Mijn advies is om er mee te experimenteren’. Aslander vervolgt: ‘Als je hetzelfde doet als de rest, praat niemand er over. Maak je jouw prijstechniek uniek en je creëert waarde, dan werkt het. Waarde creëren, daar gaat het om’.

Niet zeuren
En mocht er een gast slechts een euro betalen voor een uitgebreid diner? ‘Gewoon niet zeuren hierover en concluderen dat de verkeerde gast op de verkeerde plaats was. Leer van dit moment en pas je techniek aan’. Hof van Alkmaar start begin volgend jaar met waardebepaling achteraf. Het horecabedrijf biedt de komende drie maanden op elke woensdag de gasten de mogelijkheid om na het diner zelf de prijs te bepalen. De drankjes vallen niet om dit ‘u bepaalt wat u betaalt’-systeem.


bron: missethoreca
Dit artikel afdrukken