Tijdens het VVD-congres op 11 juni, zaterdag aanstaande, zullen ruim 400 leden een protestmotie tegen de radicale stikstofplannen van minister voor Stikstof Christianne Van der Wal (VVD) indienen. De leden zijn vooral afkomstig uit het provinciale afdelingen en provinciale staten. Het protest is pikant omdat de provincies straks de plannen in zogeheten gebiedsprocessen moeten gaan uitvoeren.

Dat meldt het Algemeen Dagblad. "Doe Nederland dit niet aan. Laat stikstof niet alle progressie tegenhouden en ons land verstikken", heet het vanuit de provincies. De leden vinden "dat agrarische bedrijven niet mogen worden opgeofferd aan een achterhaalde theoretische methode."

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak (CDA) laat zich ook in de krant horen en roept het CDA op weerstand te bieden tegen de plannen die vermoedelijk vooral de Gelderse Vallei leeg zullen vegen. Hoe de plannen er precies uit gaan zien, weet nog niemand maakte Lukas van der Storm van Trouw tijdens het Pinksterweekend duidelijk. Zie daarvoor de tweetreeks hieronder.

Boerenactieorganisaties Agractie en FDF gaven afgelopen week al aan zich met acties tegen de kabinetsplannen te zullen verzetten. Ook het nette in Den Haag bemiddelende LTO lijkt zich nu bij hen aan te sluiten. Volgens Boerderij vrezen de boeren 'leegkoop van het platteland'.

  • Deel
Druk af