De eigenaren van het Californische runderslachthuis Rancho Feed Corp. zijn aangeklaagd voor het distribueren van vlees van runderen met oogkanker en het verwerken van afgekeurde karkassen. Ze kunnen daarvoor met 20 jaar gevangenisstraf en honderdduizenden dollars boete bestraft worden, schrijft de LA Times.

4,5 miljoen kilo vlees teruggehaald
De Amerikaanse voedsel- en waren autoriteit, het US Department of Agriculture’s Food Safety and Inspection Service, had in januari jl. het slachthuis al gesloten, en een terughaalactie van 4,5 miljoen kilo rundvlees in gang gezet.
Is dat veel? Even ter opfrissing van het geheugen: bij de NVWA-recalls inzake paarden- en rundvlees ging het in 2013 om respectievelijk 50 miljoen kilo (Selten) en 28 miljoen kilo (Van Hattem).

In de lunchpauze
De aanklacht vermeldt dat het slachthuis bewust goedkopere runderen inkocht die tekenen van oogkanker vertoonden. De koeien werden onthoofd en de koeienkoppen werden vervolgens in de inspectielijn opgeschoven en in de buurt van koeienkoppen zonder ziekteverschijnselen gelegd. De verwisseling gebeurde met opzet in de lunchpauze van de inspecteurs. Ook zou een van de eigenaren al vanaf 2012 opdracht hebben gegeven de officiële 'afgekeurd' stempels uit karkassen te snijden, zodat het vlees alsnog verwerkt kon worden.

De verdachten waren niet bereikbaar voor commentaar, schrijft de LA Times.
Dit artikel afdrukken