President Trump heeft het plan om vergaande importtarieven op te leggen voor Chinese producten opgeschort. De Amerikaanse leider zette de afgelopen maanden China onder druk omdat het land een handelsoverschot van $375 miljard heeft op de VS. Dat moet terug vindt Trump. Daarom legde hij de staal- en aluminiumimporten aan banden. China sloeg onmiddellijk terug met verhoogde importtarieven op voedsel, waaronder varkens. Onze varkensboeren werden er blij van, omdat het hun prijzen weer wat omhoog helpt.

Bluf
Het lijken schermutselingen te zijn geweest om stevig te kunnen onderhandelen. Trump speelt het spel alsof hij ergens een pand gaat kopen en zich een weg naar de deal bluft.

Steven Mnuchin, zijn minister van Financiën, zei vandaag dat de twee landen na twee dagen van intensieve besprekingen in Washington voortgang hebben gemaakt. De geplande invoertarieven - op Chinees staal en aluminium en op $150 miljard handelswaarde aan andere Chinese goederen die de VS importeren - zijn van de baan. "Wij zetten de handelsoorlog in de wacht", zei Mnuchin op Fox News.

Na de afronding van de besprekingen in Washington zeiden China en de VS gisteren in een gezamenlijke verklaring al dat ze nader tot elkaar waren gekomen. De verklaring bevatte weinig details. Mnuchin sprak vandaag van een overeengekomen "kader" waarin China meer Amerikaanse producten gaat kopen. Verder komen er "structurele veranderingen" die het voor Amerikaanse bedrijven makkelijker te maken om in China te concurreren en die Amerikaanse technologie tegen kopiëren beschermen.

China gaat 'veel meer' landbouwproducten en energie importeren
Amerikaanse ambtenaren leken vorige week te suggereren dat China had ingestemd om zijn aankopen van Amerikaanse spullen met $200 miljard te verhogen; dat bleek niet juist. Mnuchin zegt daar vandaag over: "Wij hebben zeer specifieke doelstellingen; ik ga niet onthullen wat die zijn. Ze variëren van industrie tot industrie". Hij suggereerde dat China de komende jaren vooral veel meer Amerikaanse landbouwproducten en energie zou gaan inkopen.

The New York Times citeert Larry Kudlow, economisch adviseur van Trump, die zei dat het bedrag van $200 miljard een ruwe schatting en een eenvoudig getal is "waar de president veel aandacht voor heeft." Verder noemde hij het onjuist om het bedrag te zien als een indicatie van de financiële omvang van de op handen zijnde deal.

Onze varkenshouders kunnen hun hoop ook weer even op ijs zetten. Het Amerikaanse varken is bijna een derde goedkoper in kostprijs en gaat mogelijk deel uit maken van Trumps deal met de Chinezen.
Dit artikel afdrukken