Winst voor verwerkte voedingsmiddelen
In 2025 zou de Europese landbouw een exportdaling laten zien van 0,5%. De Amerikaanse export zou daarentegen met 0,4% stijgen. Het akkoord zal ongunstig uitpakken voor de Europese vleessector. Ook producenten van diervoeders zullen er in een ongunstiger verhouding door komen te staan jegens hun concurrenten in de VS. De agrosector in de Benelux zal er met een verlies van 0,8 procent aan exportwaarde iets meer op achteruit gaan dan het Europese gemiddelde. Polen, dat van oudsher het meest op het Oosten is gericht, laat met 0,1 procent de geringste daling zien.
De studie laat met name zien dat het akkoord kan leiden tot een procentueel forse vergroting van de handel in landbouwproducten tussen beide continenten. Het zou gaan om vergrotingen die tussen een factor 2,4 (zuivel) en 4 (roodvlees) liggen. Omdat landbouw echter slechts een beperkt deel uitmaakt van de handel tussen de EU en de VS wordt de totale impact als gering ingeschat. Terwijl vlees en de daaraan gerelateerde veevoersector de verliezers zullen zijn voor de EU, zullen zuivel, verwerkte voedingsmiddelen (waar de meeste winst op te maken valt), wijn, suiker en biodiesel naar verwachting winnen bij het akkoord.
Onzekerheden
De totale economische groei van het akkoord zou €120 miljard moeten opleveren voor de EU op een totale winst van €200 miljard die het TTIP zou realiseren. Die waarde zal vooral worden gerealiseerd in non-food. Struikelblok bij de totstandkoming vormen onder meer de voedselveiligheidseisen van de VS die lager liggen dan in de EU. De verwachting van de Europese Commissie dat het handelsakkoord ook gunstig uitpakt voor handel met derde landen, is volgens het rapport niet hard te maken voor de agrosector. Daarbij komt dat de gespannen relaties in de wereld op het gebied van landbouwleveringen door de crisis tussen Oost en West inzake Oekraïne zorgen voor onzekerheden die door economen buitengewoon lastig te berekenen zijn.
Fotocredits: Fuck Free Trade, Rudy (New Routes)
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hendrik, inderdaad: macht uitoefenen om je te beschermen. Volgens mij speelt de homo sapiens dit spel sinds het ontstaan van zijn cognitieve intelligentie.
Foei, Zé, blokprotectionisme! Het gaat blijkbaar altijd om de macht.
Voor wie Alibaba en zijn beursgang nog niet kent, vindt hier wat artikelen.
Dick, ik baseerde mij op de reacties in de media en van Foodloggers. Ik zie FTA's als de enige kans voor de EU om nog iets te doen tegen het Aziatische blok, waar 5 keer zoveel consumenten wonen als in de EU. Voor de ongelovigen: surf naar Alibaba.
Zé, als ik me niet vergis staat dat juist in het artikel. Er is een wereld te winnen aan de beste margemaker die er is: verwerkt voedsel.
Maar je observatie is wat mij betreft de spijker op zijn kop: we hebben en obsessie voor kilo's (die net op of onder kostprijs worden rondgepompt, met alle financiële en systeemrisico's van dien) en snappen niets van marge.