Volgens modernere theorieën die nog niet zo in omloop zijn onder het publiek eten we domweg teveel en snoepen we ons rot. Van mijn stoel zou ik dus vallen als Mars de repen duurder had gemaakt om de verkopen ervan te beperken. Bij het vernemen van dat nieuws zou ik in draf naar Mars zijn gerend. Een gevalletje vet is een fluitje van een cent voor de collega's.
Ochtendblad Trouw ging en belde ook even rond. De krant vroeg nationale voedingscommentator Martijn Katan, het Voedingscentrum van de Nederlandse regering en de onafhankelijke Consumentenbond naar hun oordeel. Katan was feitelijk. Volgens hem flest Mars de zaak door van een gezond muggenlarfje een olifant te maken. Er is niet meer dan een goed grammetje verzadigd vet uitgehaald. Mars was bovendien altijd al minder verzadigd ten opzichte van zijn concurrenten omdat het bedrijf minder chocolade gebruikt. Het Voedingscentrum liet weten blij te zijn met de actie van Mars, maar benadrukt dat de Mars een uitzonderingsproduct is. 'Het blijft een snack' ook al mag het 100% Feel Good heten van het Voedingscentrum. De Consumentenbond is ook blij, maar is gereserveerder. "Als de consument maar niet ineens denkt dat het supergezond is. Het is en blijft snoep, het wordt niet ineens een appel."
Wat het 'gezonder maken' doet tussen onze oren weet niemand, maar er wordt gewoon doorgemarcheerd.
Voorwaarts met een echte mars. Het is tijd voor een echt onderzoekje op straat. Foodlog.nl heeft sinds een tijdje contact met een Vlaming die een aardig initiatief heeft dat hij graag samen met foodlog.nl ook in Nederland zou willen uitvoeren. Het concept is heel simpel: als we willen dat iets uitgezocht wordt halen we daar als consumenten zelf wat geld voor op en zorgen we ervoor dat het onderzoek goed en zo low cost mogelijk wordt uitgevoerd. Vandaar mijn vraag: vinden de lezers het tijd en zijn ze bereid er wat geld voor te schokken? We kunnen blijven lullen, maar als we het willen weten, moeten we het onderzoeken of onze mond houden. Dat vind ik.
Wie die man op de foto is? Dat is een Engelsman die de boodschap van Mars heel goed begrepen heeft. Hij leeft al jaren op een menu van 100% Mars. Zulke klanten wil je. Da's nou communicatie.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Frank, nu heb ik het wel gelezen :-) Iedeereen kan alles schrijven maar de onderbouwing hiervan schijnt echt nog te zwak te zijn (er staat trouwens ook potentially). Ik laat me graag van het tegendeel overtuigen maar wel met info van een onafhankelijke deskundige bron Kokos is wat mij betreft niet goed maar ook niet slecht en af en toe trouwens erg lekker
ok Liesbeth, je was niet negatief ;) (alleen over Anan Prana, en terecht) maar heb je de 'discussion' wel gelezen ?
'The relatively lower cholesterol level in treated rats, coupled with a higher leukocyte count and higher antioxidant enzyme activity, could be viewed as potentially beneficial for the health of the user population in humans' en 'All the above beneficial effects of coconut oil observed in this as well as other studies are strongly indicative of the possibility that, instead of being classed as a “bad” oil,coconut oil might qualify to be one of the best edible oils in terms of health benefits for the consumer population'.
Bovendien doet het flavonolengehalte van kokos niet onder voor dat van amandel en lijnzaad.
Bounty is dus wel een betere bijdrage aan onze vethuishouding dan Mars.
Als enige vetbron lijkt het me ook geen goed idee...
zie dit aardige artikel (dat overigens niets nieuws biedt voor de kenners hier) over (verhoudingen tussen) verschillende vetten, uitgaande van het yin-yang principe.
@Frank, mijn reactie is niet negatief maar neutraal Ik merk alleen op dat er meer geclaimd wordt dan onderzoek aantoont. De onderbouwing dat laurinezuur als een natuurlijk antibioticum werkt is zwak.
Kokosolie erbij is prima maar als enige vetbron is het geen goed idee want:
- bevat te weinig essentiele vetzuren en is
- te veel verzadig
En de vergelijking met zonnebloemolie, dat is een rare vergelijking In zonnebloemolie zit zoged als alleen omega 6 dat we gemiddeld al meer dan genoeg binnen krijgen
Liesbeth,
tot mijn verbazing heeft nog niemand gereageerd op je negatieve bericht over kokos(olie).
Misschien heb je wel gelijk, maar ik heb toch wat andersluidende berichten. Het is natuurlijk de vraag, in hoeverre de kokos in Bounty deze natuurlijke waarde heeft.
In 'Discussion' in onderstaand bericht staat veel vermeld over kokos:
http://www.wichtig-publisher.com/ntm/subs2009/vol. 27 no. 4 2009/183-188_NANDAKUMARAN.pdf (waarin ook de vergelijking met zonnebloemolie aan bod komt).
Hier is wat aanvulling daarop.
En hier is een vegelijking op een aantal polyphenolen in kokos en andere noten/pitten.
Samen met chocoladehazelnoten, pure sinaasappel/bessenchocolade (van de Lidl) en dat soort 'snoep' hoop ik de marsen en raiders zoveel mogelijk buiten de deur te houden voor mijn kids.
Misschien wordt Mars aantrekkelijker voor me, als ze 40% cacao erin stoppen... in plaats van iets minder vet of suiker.
Van mijn stoel zou ik dus vallen als Mars de repen duurder had gemaakt om de verkopen ervan te beperken = blijft in te lijsten!
Campina maakt bij ons nu ook reclame met 100% Belgische melk. En ook Danone heeft het plots voor België. Wat komt er daarna? Vlaamse melk? Komt het uit het hart van het bedrijf? Doen ze het echt ook om de gezondheidsfactoren? T.a.v. de situatie van cacaoproducenten staan ze bekend als de minst enthousiaste om hier wat eerbaarders van te maken.