Discriminatie van mensen met overgewicht heeft grote gevolgen voor hun gezondheid en levensverwachting, schreef Foodlog al eerder.

Onderzoek door wetenschappers van de University of Otago (Nieuw-Zeeland) toont nu aan dat kinderen van 32 maanden oud de houding van hun moeder ten opzichte van mensen met overgewicht en obesitas overnemen. Eerder onderzoek liet zien dat vooroordelen ten opzichte van dikkere mensen al voorkomen bij kinderen van ongeveer 3,5 jaar. Die vooroordelen nemen een meer definitieve vorm aan tussen de 5 en 10 jaar. Dit nieuwe onderzoek laat zien dat de leeftijd waarop 'fat shaming' begint dus nog lager ligt.

Deze studie is niet bedoeld om de schuld bij de moeders te leggen, maar om in te laten zien hoe vroeg kinderen al de meningen van hun directe verzorgers overnemen
Vooroordelen
Het onderzoeksteam toonde foto’s van mensen met obesitas en mensen met een gezond gewicht aan 70 kinderen. Om de aandacht op het lichaam te richten, waren de gezichten afgedekt. Daarnaast vulden hun moeders een vragenlijst in over hun attitude ten opzichte van obesitas. Onderzoeksleider Ted Ruffman: “We ontdekten dat kinderen van ongeveer 11 maanden een voorkeur hadden om te kijken naar de obese mensen. Op een leeftijd rond de 32 maanden keken ze liever naar mensen met een gemiddeld figuur.” Er bleek een sterke correlatie te bestaan met de mening van de moeder over mensen met obesitas; hoe meer vooroordelen de moeder had, hoe meer het kind weg keek van de foto's met dikkere personen. Andere factoren zoals de BMI van de ouders, opleidingsniveau en het kijken van televisie bleken hier geen invloed op te hebben.

Ruffman: “Deze studie is niet bedoeld om de schuld hiervoor bij de moeders te leggen, maar om in te laten zien hoe vroeg kinderen al de meningen van hun directe verzorgers overnemen. Vooroordelen zijn niet aangeboren, maar zijn aangeleerd sociaal gedrag.”

Fotocredits: de Dikke en de Dunne
Dit artikel afdrukken