Uit een recent vragenonderzoek verschenen in het European Journal of Neurology van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onder bijna 2.200 migrainepatiënten, blijkt dat een derde van de patiënten alcoholische dranken als oorzaak ziet voor hun hoofdpijnaanval. Vooral wijn werd als boosdoener genoemd. Rode wijn is volgens 77,8% van de patiënten een schuldige, witte wijn volgens 55%.

Dat alcohol een migraineaanval zou kunnen veroorzaken, blijkt ook uit een vorig jaar gepubliceerde meta-analyse. Ook daar komt naar voren dat rode wijn een heftigere reactie lijkt uit te lokken dan andere alcoholische dranken. Een mogelijke verklaring is de aanwezigheid van tannines en flavonoïden in rode wijn.

Combinatie van factoren
De angst voor een migraineaanval heeft consequenties voor de alcoholconsumptie, blijkt uit de studie van het LUMC. Een kwart van de migrainepatiënten die helemaal geen alcohol drinken, blijkt alcohol te laten staan uit angst voor een aanval.

Neuroloog Gisela Terwindt zegt in het persbericht van het LUMC: “In de spreekkamer krijg ik dagelijks de vraag hoe het zit met alcohol en migraine, en zeker nu met de komende feestdagen. Het lijkt dus mogelijk niet zo verstandig om rode wijn te drinken bij de kerstmaaltijd. Aan de andere kant, rode wijn lokt niet consequent en zeker niet altijd een aanval uit.”

Dat het niet zo zwart-wit is, laat het Leidse onderzoek ook zien. Rode wijn leidt bij minder dan 9% van de deelnemers consistent tot een aanval. Het gaat dus waarschijnlijk om een combinatie van factoren. Andere bekende triggers van een migraine-aanval zijn stress, hormonen (bij vrouwen), slaapgebrek of het missen van een maaltijd.
Dit artikel afdrukken