image

Dat is nog eens een mooie toepassing van tech bij voedsel.

Een kippenvoetzoollezer in de kuikenslachterij verraadt of de daar aangevoerde kippen een goed leven hebben gehad. Als de lezer verwondingen aan de kippenpoten opmerkt, wordt de pluimveehouder ingelicht dat er iets mankeert aan het welzijn van zijn dieren.
Als kippen kwetsuren aan de zolen van hun poten hebben, bewijst dat dat het beest op te natte grond heeft geleefd. Verwondingen aan kippenpoten gelden als een internationale graadmeter voor het welzijn van pluimvee.
Wetenschappers van de Wageningen Universiteit, een pluimveeslachterij en een technologisch bedrijf hebben daarom een volautomatische kippenvoetzoollezer ontwikkeld, zo maakte de instelling donderdag bekend.

Camera
De kippenvoetzoollezer is een camera die aan het begin van de slachtlijn staat. De camera maakt beelden van de afgehakte kippenpoten. Speciale software in de camera telt en classificeert eventuele verwondingen.

In de Scandinavische landen worden kippenpootkwetsuren al langer met de hand geteld. Omdat de methode het kippenwelzijn verbetert, hebben het ministerie van LNV en het Productschap voor Pluimvee en Eieren geld gegeven voor de ontwikkeling van een volautomatische lezer.

Baat
Zowel de pluimveehouder als kippen hebben baat bij de vinding, stellen de onderzoekers. De kippen groeien beter als ze geen voetzoolpijn hebben en de kippenboer krijgt daardoor gezondere en grotere beesten voor de slacht.


Bron: ANP met dank aan Nu.nl
Dit artikel afdrukken