Het RIKILT, het Nederlandse instituut voor voedselveiligheid, ontving €3 miljoen Europese subsidie waarmee het samen met 5 andere Europese landen onderzoek gaat doen naar andere manieren om voedselcontroles uit te voeren. Het RIKILT neemt hiervoor deel in het Europese consortium FoodSmartphone.

Versnellen laboratoriumuitslagen
De huidige controle van voedsel bestaat uit het verzamelen van monsters die vervolgens naar een laboratorium gaan voor onderzoek. Dat zorgt ervoor dat resultaten een aantal dagen op zich kunnen laten wachten. Het RIKILT verwacht dat het mogelijk is om een deel van deze metingen door voedselinspecteurs ter plaatse te laten uitvoeren met een smartphone. Dit zou zowel tijd als geld besparen, waardoor de laboratoria zich met geavanceerdere apparatuur kunnen richten op verdachte gevallen.

Consument kan het straks zelf
Samen met Amerikaanse en Duitse partners ontwikkelde het RIKILT eerder al een smartphonehulpstuk dat, in combinatie met een app, verboden hormonen in een druppel melk kan aantonen. Op langere termijn zou het zelfs kunnen dat consumenten met hun smartphone zelf hun voedsel op schadelijke stoffen kunnen checken. Op dit moment is het RIKILT al bezig met het ontwikkelen van een voedselscanner die de herkomst, houdbaarheid en samenstelling van voedsel kan bepalen.
Dit artikel afdrukken