Een scanner kijkt naar de naakte waarheid onder etiketten, verhalen en andere marketingboodschappen. Uiteindelijk kunnen zulke apparaten fraudeurs het leven zo zuur maken, dat voedselfraude verdwijntDatabase
De grootste en meest uitdagende klus bij het ontwerpen van zo'n optische scan is het vastleggen van ieder stofje en de hoedanigheden en contexten waarin het voor kan komen. Bij een appel moet de scanner bijvoorbeeld kunnen bepalen of het een Jonagold of een Golden Delicious is en of de appel net geplukt is of al een tijd in voorraad is. De scanner moet met variaties om kunnen gaan. Het ding moet weten dat de kant die in de zon hing, meer vitamine C bevat dan de andere kant, maar ook dat de Jonagold van de ene teler anders kan zijn dan de Jonagold van de andere teler. Dit kan alleen vastgesteld worden door al deze eigenschappen stuk voor stuk vast te stellen in een lab. Target legt een database aan met al deze gegevens. Dat gebeurt allemaal met het doel om de kwaliteit van producten beter vast te kunnen stellen om klanten alleen het beste te bieden. Casey Carl, innovation officer van Target: “Door het gebruik van de scanners kunnen we versere producten en betere kwaliteit leveren, want alles wat oud of minderwaardig is, komt niet in de winkels.”
Checken van etiketten
Er bestaan al scanners voor consumenten die bijvoorbeeld kunnen vaststellen of de hoeveelheid koolhydraten, vet, eiwit en suiker klopt met wat er op het label staat. Ook zijn er scanners die geschikt zijn om specifieke kenmerken van producten vast te stellen. TellSpec maakt apparaten die gluten detecteren. SCiO maakt het mogelijk om vervalste kruiden vast te stellen. Zo zijn er nog talloze toepassingen te verwachten.
'Ultieme leugendetector'
De mogelijkheden lijken oneindig. Zo zou een scanner de aanwezigheid van pesticiden kunnen bepalen en wordt het mogelijk na te gaan of de dure fles wijn echt de wijn bevat die het etiket vermeldt. In The Washington Post noemt Brent Overcash van Food + Future coLAB scanners de "ultieme leugendetector“. Een scanner kijkt naar de naakte waarheid onder etiketten, verhalen en andere marketingboodschappen. Uiteindelijk kunnen zulke apparaten fraudeurs het leven zo zuur maken, dat voedselfraude verdwijnt.
Fotocredits: Target scanner tracking food, Facebook
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lijkt me geweldig. Waar kan ik zoiets vernuftig bekomen? Of blijft het uiteindelijk net zoiets als de vliegende auto? Daarvan zijn er de laatste 70 jaar tientallen gemaakt en ze deden het allemaal. Maar wie ziet ze vliegen?
In Nederland worden de apparaten al aan de praktijk getoetst in Wageningen en Delft.
Erg interessante applicatie. En voor het geld (nog geen 500 dollar) hoef je het niet te laten. Alleen beperken deze bedrijven zich nu behoorlijk (al snap ik ook wel dat je met een dergelijke niche eerst en gemakkelijk de consumentenmarkt kan binnen rollen).
Ben zelf erg benieuwd naar het vervolg. Las vorige week dat loonwerkers een NIR op hun giertank monteren om a-la-minute N-P gehalten in stront te bepalen. Maar stel je eens voor: een boer kan straks het eiwit en vetgehalte in de melk bepalen, zijn kuil analyseren, zijn graan voor het naar het inzamelpunt minitieus analyseren. En dat met een simpele handheld. Stel je eens voor wat dat met een vakgebied als animal-genomics gaat doen. Dat gaat compleet over de kop: boeren worden straks betaald voor de digitale data die ze aanleveren bij hun KI-organisatie. Eindelijk komt er een kritische datamassa die genomics gaat sturen waar het heen moet. En er zullen vast ook moleculen in het bevruchte kippenei zitten die je vertellen of je te maken hebt met een hennetje of een haantje. Makkelijk voor de hobby-fokker.
Alleen. Alleen. Grootste probleem met dit systeem is dat er voor elke specifieke meting een scherpe ijklijn opgesteld moet worden aan de hand van vele metingen in verschillende samples.
Maar als er een genieuze statisticus is die een database weet op te zetten in een cloud die vrij toegangkelijk is, tegen een kleine fee, voor hen die die data nodig hebben. Voor en door de gebruikers. Daar moet een prachtig verdienmodel voor de ontwikkelaar uit te halen zijn! Als ik het geld en de ingenieurs rond mij had... Een nieuwe start-up a-la AirBnb, Uber was dan geboren. Mooie met 9 miljard toekomstige zielen is: iemand gaat het doen.
Dit gaat vlammen!
Zou geweldig zijn als het werkt. Zeker ook voor B2B toepassingen. Ben alleen benieuwd hoe de scanner met afwijkingen in de meting omgaat.
Chemische analyses van voedselmiddelen hebben enorme afwijkingen, tot wel 20%. Alleen al op de meetonzekerheid.
Dan komen de natuurlijke variaties vanuit bijvoorbeeld seizoenen er nog eens bovenop.
Wanneer is een bepaalde afwijking op een voedingswaarde dan fraude?
Maar als het op een eenvoudige manier (en gevalideerd natuurlijk) een soortbepaling kan doen is het alleen daarom al een een prachtige vinding.