De technologie achter het scannen van stoffen is niet nieuw. Iedere stof reflecteert en absorbeert licht op zijn eigen manier. Het is als het ware een vingerafdruk. Een voedselscanner kan eenvoudig vaststellen uit welke stoffen een voedingsmiddel bestaat en eventuele voedselfraude aan het licht brengen. TellSpec en SCiO ontwikkelden een handscanner voor consumenten, die de informatie doorstuurt naar een app. De Amerikaanse winkelketen Target gebruikt ‘optische scanning’ al in hun distributieketen.

Een scanner kijkt naar de naakte waarheid onder etiketten, verhalen en andere marketingboodschappen. Uiteindelijk kunnen zulke apparaten fraudeurs het leven zo zuur maken, dat voedselfraude verdwijnt
Database
De grootste en meest uitdagende klus bij het ontwerpen van zo'n optische scan is het vastleggen van ieder stofje en de hoedanigheden en contexten waarin het voor kan komen. Bij een appel moet de scanner bijvoorbeeld kunnen bepalen of het een Jonagold of een Golden Delicious is en of de appel net geplukt is of al een tijd in voorraad is. De scanner moet met variaties om kunnen gaan. Het ding moet weten dat de kant die in de zon hing, meer vitamine C bevat dan de andere kant, maar ook dat de Jonagold van de ene teler anders kan zijn dan de Jonagold van de andere teler. Dit kan alleen vastgesteld worden door al deze eigenschappen stuk voor stuk vast te stellen in een lab. Target legt een database aan met al deze gegevens. Dat gebeurt allemaal met het doel om de kwaliteit van producten beter vast te kunnen stellen om klanten alleen het beste te bieden. Casey Carl, innovation officer van Target: “Door het gebruik van de scanners kunnen we versere producten en betere kwaliteit leveren, want alles wat oud of minderwaardig is, komt niet in de winkels.”

Checken van etiketten
Er bestaan al scanners voor consumenten die bijvoorbeeld kunnen vaststellen of de hoeveelheid koolhydraten, vet, eiwit en suiker klopt met wat er op het label staat. Ook zijn er scanners die geschikt zijn om specifieke kenmerken van producten vast te stellen. TellSpec maakt apparaten die gluten detecteren. SCiO maakt het mogelijk om vervalste kruiden vast te stellen. Zo zijn er nog talloze toepassingen te verwachten.

'Ultieme leugendetector'
De mogelijkheden lijken oneindig. Zo zou een scanner de aanwezigheid van pesticiden kunnen bepalen en wordt het mogelijk na te gaan of de dure fles wijn echt de wijn bevat die het etiket vermeldt. In The Washington Post noemt Brent Overcash van Food + Future coLAB scanners de "ultieme leugendetector“. Een scanner kijkt naar de naakte waarheid onder etiketten, verhalen en andere marketingboodschappen. Uiteindelijk kunnen zulke apparaten fraudeurs het leven zo zuur maken, dat voedselfraude verdwijnt.

Fotocredits: Target scanner tracking food, Facebook
Dit artikel afdrukken