De NOS deed een rondje langs laboranten en deskundigen inzake voedselintegriteit en -authenticiteit. Over de afgelopen twee jaar kreeg de NVWA slechts zes meldingen van fraude, schrijft de omroep. In werkelijkheid moet het aantal vele malen hoger liggen. Niemand heeft een beeld van de grootte van de fraude is. "Ik denk dat je gaat gillen als je weet om hoeveel gevallen het gaat", zegt een laborant volgens de NOS die voorts schrijft dat de branchevereniging van de levensmiddelenindustrie, de FNLI, zegt niet te weten hoe vaak er wordt gefraudeerd met etiketten. "Productintegriteit heeft weinig aandacht gekregen in de keten", zegt voorzitter Philip den Ouden. "Voedsel hierop laten testen gebeurt niet overal. Dat verbaast me, de risico's zijn niet systematisch in kaart gebracht. De inschatting van veel producenten was altijd: het zit goed, er wordt niet gefraudeerd."

Een meldingsplicht voor geconstateerde fraudegevallen blijkt te ontbreken.
Dit artikel afdrukken