Na eerdere campagnes als Hoezo50kilo?, de bewaarwijzer en het eetmaatje moet de campagne #lastpak er toe leiden dat er minder ‘goed eten’ in de vuilnisbak belandt.
Verpakkingsgrootte
Het Voedingscentrum liet marktonderzoeksbureau GfK onze verspilling in kaart brengen. Tachtig procent van de Nederlanders verspilt wel eens voedsel. Eén op de drie Nederlanders gooit goed eten weg vanwege de verpakkingsgrootte. Dat gaat 72% van de Nederlanders aan het hart. Vooral jongeren, hogeropgeleiden en alleenstaanden worstelen met te grote verpakkingen.
Vooral jongeren, hogeropgeleiden en alleenstaanden worstelen met te grote verpakkingenDeelverpakkingen tegen verspilling
Volgens Corné van Dooren, kennisspecialist Duurzaam Eten bij het Voedingscentrum, kunnen fabrikanten consumenten helpen om voedselverspilling tegen te gaan. “Mensen geven aan dat meer keuze in verpakkingsformaten, verspilling kan verminderen. Kleinere en hersluitbare verpakkingen zijn daar een belangrijk onderdeel van. Sommige fabrikanten doen dit al goed, maar het kan nog beter, bijvoorbeeld met deelverpakkingen - zoals boterhammen per twee verpakt of sla in portiezakjes." Maar dan moeten de fabrikanten wel weten waar de consument behoefte aan heeft.
#lastpak
Het Voedingscentrum vraagt daarom consumenten hun ‘lastpakken’ op social media te delen. Tussen 27 mei en 10 juni kan iedereen voorbeelden van te grote verpakkingen met het Voedingscentrum delen via #lastpak op Twitter en Facebook.
Milieubelasting
Zorgen meerdere en kleinere verpakkingen dan niet voor meer milieubelasting? Nee, zegt Van Dooren. "Er is doorberekend hoe groot de impact van meer soorten verpakkingsmateriaal is op het milieu. De milieuschade die het oplevert als goed voedsel wordt weggegooid, is over het algemeen groter dan de milieubelasting die het kost om extra verpakkingsmateriaal te maken of te verwerken.”
Verpakkingsvrije supers
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een verpakking helemaal op jouw maat. Zo kun je sinds begin deze maand in Groningen terecht bij de eerste verpakkingsvrije mini-supermarkt van Nederland, Opgeweckt Noord. SuperFair in Utrecht biedt een groot deel van zijn producten verpakkingsvrij aan en in de herbruikbare groente- en fruitzakjes van Estafette kun je precies de hoeveelheid mee nemen die je nodig hebt zodat je niets hoeft te verspillen.
Fotocredits: ‘actie #lastpak’, Voedingscentrum
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
En dat is, waarom ik zo min mogelijk verpakt voedsel - en andere producten- koop. Mijn 'vuilnisoogst' is een 4 liter zakje restvuil per jaar en ook in mijn plastic/blik/tetrapak container ligt iedere maand slechts een bodempje van een centimeter of 5 hoog. De rest (kleding/oud papier/glas/statiegeldflessen) gaan naar de daartoe bestemde ophaal/aflevermogelijkheden. Schillen ed. worden gecomposteerd. Voedsel (ook kliekjes en restjes) wordt tot de laatste kruimel opgegeten, meestal door mijzelf en af en toe krijgen de kipjes en de hondjes een beetje, als het te weinig is om er de volgende dag nog van te eten of om te verwerken in een andere maaltijd of recept (Oud brood =paneermeel bijvoorbeeld). Mijn buurtjes daarentegen (ook alleenstaand) hebben ieder maand een restvuilcontainer en een plastic/blik/tetrapak container tot overlopens gevuld.
KLeinere verpakkingen vragen meer afval, meer plastic, kun je beter eten weggooien, dat zou tenminste nog op een composthoop terecht kunnen komen, zeker als je een groene kliko gebruikt die apart geleegd wordt door de vuilophaaldienst.
Zo zie je ook wel koekjes in een grote verpakking per 2 verpakt, plastic in plastic. En brood per 2 verpakken? Net als Paul, gewoon invriezen en per 2 of hoeveel je er ook wil eten eraf halen, plat op de plank is dat zo ontdooit, of ff oppeppen in de oven, kan ook. En idd, veel kleinere verpakkingen zijn duurder dan grote, zelfs als je er een deel van weggooit kost het nog steeds minder.
@Gerard
Kleine verpakkingen gewoon in verhouding duurder omdat de verpakkingskosten niet echt uitmaken voor klein/groot. De inhoud is maar een deel van de kosten van een product wat je koopt.
Wat een onzin, kleine verpakkingen zijn juist de verpakkingen die fabrikanten ons willen aansmeren, ze hebben dan meer marge. Het gaat om een mentaliteits-verandering om het eten niet weg te gooien maar te bewaren voor de volgende dag of in te vriezen of desnoods aan de hond te geven. Met slim koken kun je van te veel eten zelfs een ander gerecht maken. Te veel koken is niet erg, leuk voor de onverwachte gast maar voorkom weggooien.
Mwah... Ik ben bekend met (te) grote verpakkingen als eenpersoons huishouden. Het kopen van kleinverpakkingen is alleen lang niet altijd 'de oplossing' en in elk geval per definitie in veel gevallen erg duur.
Waar ik al lang geleden het probleem met 'brood' oploste door het gewoon in te vriezen, ben ik dat de afgelopen jaren ook meer met andere producten gaan doen. Waar dat deels dus 'extra werk' oplevert, levert het aan de andere kant ook gemak op.
Leuk om te lezen dat 'een beetje extra verpakkingsmateriaal' beter is dan weggooien. Dat extra gebruik van verpakkingsmateriaal stoorde me wel een beetje, maar alternatieven hadden ook soms behoorlijke nadelen. (bakjes ed nemen wel erg veel ruimte in een vriezer..)